Μια «πλαστική» μπαλαρίνα. Ενας φουτουριστικός πρίγκιπας. Μια εναλλακτική μουσικός με το γαλλικό κόρνο στην αγκαλιά της. Βυθισμένοι κάτω από την επιφάνεια του νερού σε εμβρυακή στάση, ώσπου ξυπνούν κι αναδύονται για να πάρουν ανάσα. Το ταξίδι τους συντροφεύει η λεζάντα «Γεννιέται στη Λυρική». Αυτή η καλλιτεχνική γέννηση με μοντέρνα αισθητική είναι η κεντρική ιδέα γύρω από τη νέα οπτική ταυτότητα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Με αφορμή τον εορτασμό των 80 χρόνων της, η έννοια της γέννησης γίνεται ο πυρήνας της νέας καμπάνιας προβολής της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενα φιλόδοξο εγχείρημα που δεν θα ήταν δυνατόν χωρίς τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου από τους συνολικά τέσσερις της χορηγίας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Γιώργος Κουμεντάκης παρουσίασε τον απολογισμό του, παράλληλα με τις επόμενες δράσεις, τονίζοντας: «Η Εθνική Λυρική Σκηνή με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος φιλοδοξεί να γίνει ένας διεθνής προορισμός για τους φίλους τής όπερας και να δημιουργήσει ένα σημαντικό εξαγώγιμο πολιτιστικό προϊόν». Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχολίασε: «Ολοι θα συμφωνήσουμε ότι όλα τα σημαντικά ονόματα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν θα είχαν κανένα λόγο να έρθουν στην Αθήνα αν δεν είχαν εμπιστοσύνη στην ΕΛΣ, εάν δεν ήξεραν ότι θα συνδέσουν το όνομά τους με ένα θέατρο το οποίο πλέον έχει μπει στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη».

Ηδη κατά την περσινή σεζόν το κοινό απόλαυσε παραγωγές όπως η «Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ» σε σκηνοθεσία Φανί Αρντάν, «Τραβιάτα» με τη διάσημη σοπράνο Λιζέτ Οροπέσα, ενώ τη φετινή αναμένει τον «Βότσεκ» του Ολιβιέ Πι, διευθυντή του Φεστιβάλ Αβινιόν, τον «Βέρθερο» με την Ανίτα Ρατσβελισβίλι, την ταινία – εγκατάσταση του Γιώργου Λάνθιμου, την «Πάπισσα Ιωάννα» του Γιώργου Βασιλαντωνάκη και την περφόρμανς «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας» της Μαρίνας Αμπράμοβιτς.

Εξωστρέφεια. Το επόμενο στάδιο στο ταξίδι προς την εξωστρέφεια περιλαμβάνει παγκόσμιες πρεμιέρες, διεθνείς συνεργασίες και σπουδαίους πρωταγωνιστές. Σε συνεργασία με την Opera Comique των Παρισίων, για παράδειγμα, θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα μια μπαρόκ όπερα (2022) και η νέα όπερα του συνθέτη Φιλίπ Ερσάν, σε λιμπρέτο του Ζαν Εσνόζ. Το φθινόπωρο του 2023 θα ανέβουν σε ενιαία παράσταση οι δύο «Ιφιγένειες» του Γκλουκ, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εξ-αν-Προβάνς. Η επαφή με την όπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας θα φέρει τον «Ντον Τζοβάνι» (πρεμιέρα στο τέλος του 2020), ενώ με το Λα Μονέ των Βρυξελλών τα «Παραμύθια του Χόφμαν» του Οφενμπαχ (σεζόν 2022/2023), σε σκηνοθεσία Κριστόφ Βαρλικόφκσι. Η συνεργασία με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου συνεχίζεται με την παρουσίαση των «Αντρέα Σενιέ» (2021) του Τζορντάνο, «Καβαλερία Ρουστικάνα» και «Παλιάτσοι» (αρχές 2022) σε σκηνοθεσία Νταμιάνο Μικελέτο. Χάρη στη σύμπραξη με το Φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν θα παρουσιαστεί ο «Οθέλλος» του Βέρντι σε σκηνοθεσία Μπομπ Ουίλσον (σεζόν 2021/2022), ενώ με το Φεστιβάλ Ροσίνι του Πέζαρο μια γαλλόφωνη όπερα (σεζόν 2022/2023). Με την Οπερα του Ελσίνκι η Λυρική πραγματοποιεί συμπαραγωγή στη «Σαλώμη» του Ρίχαρντ Στράους, σε σκηνοθεσία Κρίστοφ Λόι (σεζόν 2022/2023). Με τη συνδρομή της ομάδας χορού του Μαρκ Μόρις θα παρουσιαστεί το «Pepperland» (Σεπτέμβριος 2020), ενώ αναμένεται η συνεργασία με την ισραηλινή ομάδα χορού Μπατσέβα (2021/2022). Τέλος, η Λυρική θα ενώσει δυνάμεις με τους γαλλικούς φορείς Printemps des Arts de Monte-Carlo και Grame πάνω στην όπερα δωματίου «Bibilolo», σε σκηνοθεσία Αρνό Φαμπρ (Νοέμβριος 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή).