Καταγγελίες για ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων δέχεται η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΟΚ), γεγονός που οδηγεί σε απόγνωση τους ασθενείς καθώς καθυστερούν ή ακυρώνονται οι προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ότι την περασμένη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη δεν έγιναν αυτόλογες μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης φθηνού βασικού φαρμάκου.

Αντίστοιχα, στο Βενιζέλειο Nοσοκομείο της Κρήτης οι γιατροί αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια στη χορήγηση των προβλεπόμενων θεραπειών.

Επιπλέον,προβλήματα υπάρχουν και στην προμήθεια φαρμάκων που συνταγογραφούνται και τα οποία προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. «Οι μειωμένες εισαγωγές, πιθανόν λόγω clawback, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω προβλημάτων παραγωγής και τις παράλληλες εξαγωγές σε χώρες όπου πωλούνται σε υψηλότερη τιμή τα “ελλείποντα” φάρμακα, δημιουργούν μια κρίσιμη κατάσταση ελλείψεων φαρμάκων που είναι απαραίτητα στις αγωγές που πρέπει να λάβουν οι ασθενείς» υπογραμμίζει το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

«ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ». Εν τω μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε χτες και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων το τελευταίο διάστημα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Αρχίζει και δημιουργείται κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, καθότι τα φαρμακεία μας αδυνατούν να καλύψουν τη συνήθη ζήτηση των ασθενών».

Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπροσώπους του κλάδου, για «πρώτη φορά, τα ελλείποντα φάρμακα ανέρχονται περίπου στα τετρακόσια (400) και αφορούν όλες τις κατηγορίες ασθενειών. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, η πολιτεία δεν έχει πάρει κανένα μέτρο και την ίδια στιγμή οι εξαγωγές φαρμάκων αυξάνονται διαρκώς».

Ειδικότερα, από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν σκευάσματα πρώτης γραμμής όπως είναι οι αντιθρομβωτικές ενέσεις, αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά, φάρμακα για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών και νευρολογικών παθήσεων, αγχολυτικά, αντιψυχωσικά, μυοχαλαρωτικά κ.ά.

Πάντως, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σε χτεσινό δελτίου Τύπου που εξέδωσε αργά το απόγευμα, αποδίδει τις ελλείψεις «στην παραγωγική διαδικασία κάποιων σκευασμάτων» με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Και σημειώνει ότι «αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με έκτακτες εισαγωγές προϊόντων, εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της πλατίνας που εισήχθη μέσω ΙΦΕΤ και ήδη αποκαθίσταται σταδιακά ο εφοδιασμός των νοσοκομείων της χώρας».