Στη γλυκόπικρη γεύση του γκρέιπ φρουτ βλέπουν ορισμένοι έναν σημαντικό σύμμαχο για το αδυνάτισμα αλλά και για τη γενικότερη υγεία τους. Παρ’ όλα αυτά, το φρούτο για το οποίο έχουν ειπωθεί πολλά είναι μεν ιδιαίτερα θρεπτικό, αλλά στην πραγματικότητα του έχουν προσδοθεί ιδιότητες που δεν διαθέτει, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις – συνδυαζόμενο δηλαδή με συγκεκριμένα φάρμακα – μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων (FDA), ο χυμός γκρέιπ φρουτ αλληλεπιδρά με πολλά φάρμακα (περισσότερα από 85) και συνεπώς οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς να είναι προσεκτικοί. Μεταξύ των σκευασμάτων με τα οποία αλληλεπιδρά συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

n στατίνες για την υψηλή χοληστερόλη

n νιφεδιπίνη για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης

n κυκλοσπορίνη που χορηγείται για την αποφυγή απόρριψης μοσχεύματος

n αγχολυτικά φάρμακα (π.χ. ουσία βουσπιρίνη)

n φάρμακα για τις καρδιακές αρρυθμίες

n φάρμακα για τις αλλεργίες (δηλαδή, αντιισταμινικά όπως είναι η φεξοφεναδίνη)

Επιπλέον και σύμφωνα με τους ειδικούς του FDA, η σοβαρότητα της αλληλεπίδρασης μπορεί να είναι διαφορετική – ανάλογα με την ποσότητα χυμού, τον ασθενή αλλά και τα φάρμακα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που έχει φανεί είναι ότι το γκρέιπ φρουτ επηρεάζει τη βιοδιαθεσιμότητα του φαρμάκου και συγκεκριμένα είτε την αυξάνει είτε τη μειώνει.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής λαμβάνει μεν την ενδεδειγμένη αγωγή, όμως στον οργανισμό του φτάνει λιγότερη ή περισσότερη δόση από αυτή που πρέπει.  

Αυτός είναι και ο λόγος που η διαιτολόγος Karen Collins, η οποία δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη και ειδικεύεται στην πρόληψη του καρκίνου και την καρδιακή υγεία, συνιστά στους ασθενείς που απολαμβάνουν συχνά χυμό γκρέιπ φρουτ να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Η ειδικός εν τω μεταξύ καταρρίπτει έναν ακόμη μύθο που ακολουθεί επί δεκαετίες το γκρέιπ φρουτ και αφορά τις διαιτητικές του ιδιότητες. «Το γκρέιπ φρουτ δεν διαθέτει εκείνα τα μαγικά ένζυμα που “διαλύουν” το λίπος και αυξάνουν τις καύσεις ακόμη και όταν κοιμόμαστε» διευκρινίζει η ίδια, επικαλούμενη έρευνες που έχουν καταλήξει ότι το συγκεκριμένο φρούτο δεν διεγείρει την απώλεια βάρους.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν σημαίνει ότι το γκρέιπ φρουτ δεν ωφελεί την υγεία στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ενα μέτριο γκρέιπ φρουτ… βαραίνει τον οργανισμό με μόλις 82 θερμίδες, ενώ παράλληλα του προσφέρει σχεδόν το σύνολο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.

Αποτελεί επίσης πλούσια πηγή καλίου, βήτα-καροτίνης και λυκοπενίου που συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.