Οι επιδόσεις μιας οικονομίας είναι συνδυασμός πολλών παραγόντων. Κάποιοι από αυτούς, όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μιας χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, είναι προβλέψιμοι. Αλλοι όμως είναι απρόβλεπτοι. Ποιος θα φανταζόταν για παράδειγμα πως η ανησυχία από την εξάπλωση του κοροναϊού θα έστρεφε τους επενδυτές στην αγορά των ομολόγων εξαιτίας της μείωσης των εμπορικών ροών και του αντίκτυπου που είχε αυτή στις μετοχές των χρηματιστηρίων;
Είναι και αυτοί λοιπόν οι λόγοι για τους οποίους σημειώθηκε το νέο ιστορικό ρεκόρ χθες στην αγορά των ελληνικών ομολόγων. Και είναι αυτή η ευνοϊκή συγκυρία που στηρίζει τη νέα έξοδο του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και μάλιστα με δεκαπενταετές ομόλογο. Πέρα όμως από την ευνοϊκή συγκυρία, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ελληνική οικονομία αρχίζει σιγά αλλά σταθερά να βρίσκει τον βηματισμό της. Και είναι ακριβώς αυτός ο βηματισμός που δεν πρέπει να χαθεί για έναν βασικό λόγο: για να μπορέσει η οικονομία να αντέξει τυχόν αναταράξεις όταν η συγκυρία δεν θα είναι τόσο ευνοϊκή.
Σωστός βηματισμός για μια οικονομία σημαίνει οικονομική σταθερότητα. Σημαίνει αντοχή και θωράκιση απέναντι στους ενδεχόμενους κλυδωνισμούς του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Οπως μαρτυρά η αγορά των ελληνικών ομολόγων, η ελληνική οικονομία ανακτά την αυτοπεποίθησή της. Αλλά είναι μόνο με την προσήλωση της κυβέρνησης στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα επιτευχθεί ο απώτερος στόχος: να μη γίνει η οικονομία φτερό στον άνεμο όπως συνέβη πριν από δέκα χρόνια.