Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας  (ΕΚΕΑ) ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου, μας καλεί να αιμοδοτήσουμε για την ομάδα εθελοντών: «Για τον Θάνο» με Αριθμό Μητρώου 15242.

Η ίδρυση αυτής της ομάδας συμβαδίζει απόλυτα με την αντίληψη του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία, καλώντας τους εθελοντές  να δώσουν αίμα για όποιον ή όποια το έχει ανάγκη, με μοναδικό κίνητρο την εθελοντική προσφορά και την αλληλεγγύη.

Προσφορά. «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η κίνηση αυτή στέλνει το ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο χωρίς ανταπόδοση είναι η αυτονόητη υποχρέωση προς τον ίδιο μας τον εαυτό προκειμένου να παραμείνουμε άνθρωποι» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Κέντρου.

Ηδη σε αυτή την πρωτοβουλία ανταποκρίθηκε ο Δήμος Πατρέων, η γενέτειρα του Θάνου Μικρούτσικου, που αποφάσισε να διοργανώσει μία εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας από τις 3 έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οικογένεια του μουσικοσυνθέτη, ξεκινά με τα τελευταία δημόσια λόγια του: «Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες. Θάνος Μικρούτσικος. 21/12/2019».

Επιπλέον, η οικογένειά του σημειώνει ότι εκείνες τις ημέρες ο καλλιτέχνης χρειάστηκε να κάνει πολλές μεταγγίσεις. «Αναρωτιόταν αν κάποιος χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους θα μπορούσε επίσης να κάνει το ίδιο.  Η αγωνία του ήταν η αφετηρία για αυτή την πρωτοβουλία μας. Αποφασίσαμε τη δημιουργία μιας ανοιχτής  ομάδας εθελοντών αιμοδοτών. Αποφασίσαμε να γίνουμε όλοι εθελοντές για να μεταφέρουμε όσο πιο μακριά γίνεται το μήνυμα του Θάνου. Δίνουμε αίμα για όλους. Για τον γείτονα, τον φίλο, τον μοναχικό άγνωστο, για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη. Χωρίς την υποχρέωση να “βρεις αιμοδότες”, χωρίς να “πρέπει να καλύψεις”, χωρίς να “χρωστάς” και χωρίς να “ξεχρεώνεις”».