Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό «εργαλείο» για τη διατήρηση της καλής υγείας, με τους ειδικούς να επιμένουν ότι η έλλειψη νυχτερινής ξεκούρασης συνδέεται με μια σειρά σοβαρών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων χρόνιες παθήσεις, ευερεθιστότητα αλλά και υποτονικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό εκείνων που το παρακάνουν; Ο πολύς ύπνος ωφελεί την υγεία ή είναι εξίσου προβληματικός με τον λίγο ύπνο;

Η απάντηση δεν είναι (τουλάχιστον) για τους περισσότερους η αναμενόμενη, καθώς εκείνοι που… ξεχνάνε να ξυπνήσουν επίσης διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να αναπτύξουν προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, ο πολύς ύπνος φαίνεται να σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, με καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, κατάθλιψη αλλά και εκδήλωση πονοκεφάλων.

«Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τη σχέση μεταξύ αιτίας και αιτιατού» διευκρινίζει ο δρ Vsevolod Polotsky, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του «Johns Hopkins». Και συνεχίζει: «Είναι πιθανόν να λειτουργεί αντίστροφα – δηλαδή όταν κάποιος ασθενεί η κατάσταση της υγείας του τον οδηγεί να κοιμάται περισσότερο».

Υπό το πρίσμα αυτό, οι ειδικοί συνιστούν σε εκείνους που βιώνουν εντονότερα και συχνότερα το αίσθημα της νύστας σε σχέση με το παρελθόν και συνεπακόλουθα αργούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Ωρες. Οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες συνιστούν στους υγιείς ενηλίκους να απολαμβάνουν καθημερινά τουλάχιστον από επτά έως και εννέα ώρες νυχτερινού ύπνου.

«Εάν όμως κάποιος νιώθει ότι χρειάζεται σε τακτική βάση περισσότερες από οκτώ-εννέα ώρες ύπνου ώστε να νιώθει ξεκούραστος την επόμενη ημέρα, τότε η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενου προβλήματος» συμπληρώνει ο δρ Polotsky.

Ειδικότερα, οι συχνότερες καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν τη διάρκεια του ύπνου ή την ποιότητά του, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να αισθάνεται κανείς κουρασμένος και υποτονικός ακόμα και έπειτα από εννέα ώρες νυχτερινής ξεκούρασης, είναι σύμφωνα με τον ειδικό οι εξής:  

* Απνοια ύπνου: αναπνευστική διαταραχή που προκαλεί σύντομες παύσεις στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.

* Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την έντονη παρόρμηση να κινήσει κάποιος τα πόδια του.

* Βρουξισμός: το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών που παρατηρείται σε πολλούς ανθρώπους, ακόμα και στον ύπνο.

* Χρόνιος πόνος.

* Συγκεκριμένα φάρμακα.