Η απόφαση να δίνονται στο εξής κάποια αντιιικά σκευάσματα με συνταγή γιατρού και μόνο επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» περί ελλείψεων στην αγορά. Επιβεβαιώνει και την επιλογή της συντακτικής ομάδας αυτής της εφημερίδας να αναδείξει το θέμα από την πρώτη σελίδα. Και ο λόγος είναι πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Αφορά, τελικά, την ίδια τη ζωή. Οι πολίτες επομένως έχουν δικαίωμα να είναι απολύτως ενήμεροι σχετικά με τα μέσα προστασίας που έχουν στη διάθεσή τους.

Η υποχρέωση της πολιτείας από την άλλη πλευρά είναι να πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπάρχει επάρκεια, αν όχι αφθονία, σε αυτά τα μέσα προστασίας. Οι ελλείψεις που παρουσιάζονται δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συνταγογράφηση, στην ουσία δηλαδή με ένα περιοριστικό μέτρο στην προμήθεια των αντιιικών σκευασμάτων από τους πολίτες. Πρέπει να εξασφαλιστεί και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, τουλάχιστον για το διάστημα που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση με δυστυχώς μοιραία κάποιες φορές αποτελέσματα για τη ζωή των ασθενών.

Με άλλα λόγια, η θωράκιση της δημόσιας υγείας είναι ύψιστο καθήκον κάθε σύγχρονης πολιτείας. Οπως όμως έχει αποδειχθεί από πλείστες όσες περιπτώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει θωράκιση χωρίς διαφάνεια και ενημέρωση. Η πολιτεία οφείλει να έχει άμεση και ακριβή γνώση της κατάστασης για να μπορούν και οι πολίτες, και ειδικά οι πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών, να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Προστασία της δημόσιας υγείας στο σκοτάδι δεν μπορεί να υπάρξει.