Το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» λέει πως οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύντομα τα φάρμακά τους από τα φαρμακεία με άυλες συνταγές και μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Κι αυτό που φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο δεν μπορεί παρά να είναι ένα από τα πρώτα βήματα στον δρόμο προς τον γενικότερο ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας – τον εκσυγχρονισμό που είναι συνυφασμένος με την εποχή στην οποία ζούμε.

Ποια είναι αυτή η εποχή; Είναι η εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Είναι η ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει η χώρα μας για να βρει τη θέση της στον νέο παγκόσμιο χάρτη. Τη θέση αυτή όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει με εργαλεία, πρακτικές και λογικές του περασμένου αιώνα. Ο κόσμος αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς και η τεχνολογία γίνεται βασικό αγαθό της καθημερινότητας από είδος πολυτελείας που μπορεί να ήταν κάποτε. Αν εξάλλου ο «μάκρο» στόχος είναι το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ο «μίκρο» είναι μια καλύτερη και πιο εύκολη καθημερινότητα. Μια καθημερινότητα χωρίς περιττή ταλαιπωρία για τους πολίτες. Μια καθημερινότητα με λιγότερη γραφειοκρατία και ουρές που σε πολλές περιπτώσεις πληγώνουν την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Αυτό που απαιτείται επομένως είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι αποσπασματικές κινήσεις. Η επιτυχία αυτού του σχεδίου ωστόσο συναρτάται με τη γνώση πως ψηφιακός εκσυγχρονισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ψηφιακό εγγραμματισμό. Η ύπαρξη του ενός προϋποθέτει την ύπαρξη του άλλου.