Είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί σύντομα η χώρα μας αντιμέτωπη με το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού, του ιού που εμφανίστηκε στην Κίνα και γίνεται τεράστια προσπάθεια να συγκρατηθεί η εξάπλωσή του τόσο εντός της κινεζικής επικράτειας όσο και εκτός κινεζικών συνόρων. Οπως συνηθίζεται να λέγεται για τους σεισμούς όμως, έτσι και στην περίπτωση των ιών ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο πανικός. Είναι αυτός που μπορεί να μετατρέψει μια ελεγχόμενη κατάσταση σε ανεξέλεγκτη.

Αυτό που απαιτείται επομένως είναι η ψυχραιμία. Δεν είναι όμως το μόνο. Απαιτείται και η σωστή προετοιμασία τόσο για ουσιαστικούς λόγους όσο και για να πειστεί η κοινή γνώμη πως οι αρμόδιες Αρχές έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά και πως είναι εξοπλισμένες με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να περιοριστούν στον ελάχιστο δυνατό αριθμό τα όποια κρούσματα. Τίποτε σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έπρεπε να αφεθεί στην τύχη και αυτή η αρχή ισχύει ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Οι επισημάνσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις προβλέψεις των ειδικών πως σε αυτόν τον αιώνα η ανθρωπότητα θα έρθει αρκετές φορές αντιμέτωπη με την απειλή των πανδημιών. Η σωστή προετοιμασία επομένως δεν αφορά έναν και μόνο ιό. Η σωστή προετοιμασία πρέπει να γίνει στο ευρύτερο πλαίσιο μιας πολιτικής, στόχος της οποίας θα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας όχι μόνο από τις συνήθεις απειλές αλλά και από τους απρόβλεπτους εισβολείς.