Εκείνοι που αρέσκονται να γεμίζουν την μπανιέρα τους με ζεστό νερό και να… μουλιάζουν μέσα σε αυτή για αρκετή ώρα, νιώθοντας τη χαλάρωση να τους κατακλύζει, θα πρέπει να πιο προσεκτικοί. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η απότομη ή εκτεταμένη βύθιση στο ζεστό νερό είναι πιθανόν να υπερθερμάνει το σώμα, προκαλώντας στρες στην καρδιά.
«Το ζεστό μπάνιο και η σάουνα είναι δυνητικά επικίνδυνες συνήθειες για εκείνους τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρδιακές παθήσεις ή πάσχουν από αυτές χωρίς να το γνωρίζουν» σημειώνει ο Dr Curtis Rimmerman, καρδιολόγος στην κλινική Cleveland των ΗΠΑ.
Ειδικότερα και όπως ο ειδικός εξηγεί η ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος δημιουργεί σημαντική πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα, κυρίως μέσω μιας σειράς προσαρμογών που οδηγούν σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό. «Ο υψηλότερος καρδιακός ρυθμός – ιδίως εάν συνοδεύεται από μειωμένη καρδιακή λειτουργία, καρδιακές αρρυθμίες και στένωση των στεφανιαίων αρτηριών – μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο, όπως είναι για παράδειγμα προβλήματα στη ροή αίματος, ενώ στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να εκδηλωθεί ως καρδιακή προσβολή».
Αντίστοιχα, τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων μπορούν επίσης να συμβάλλουν στο πρόβλημα. Πιο συγκεκριμένα οι βήτα-αναστολείς μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και περιορίζουν τη ροή του αίματος, ενώ τα διουρητικά αυξάνουν την αποβολή υγρών και την απομάκρυνση νατρίου από τον οργανισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζαλάδα, το αίσθημα της λιποθυμίας, η ναυτία και ο μη φυσιολογικός χτύπος της καρδιάς αποτελούν σημάδια που προειδοποιούν ότι το ζεστό νερό «κουράζει» το καρδιαγγειακό σύστημα. «Η καλύτερη συμβουλή μου είναι να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν είναι πολύ υψηλή, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ο χρονικός περιορισμός της συνήθειας αυτής» καταλήγει ο Dr Rimmerman.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζεστό μπάνιο δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 5-10 λεπτά ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ενυδάτωση του οργανισμού. Γι’ αυτό και συνιστούν – ιδίως στους καρδιοπαθείς – να τοποθετούν στην επιφάνεια της μπανιέρας τους ένα μπουκάλι δροσερό νερό, πίνοντας συχνές γουλιές κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους.
Ενα ακόμη αρνητικό τής κατά τα άλλα χαλαρωτικής αυτής συνήθειας είναι ότι το πολύ ζεστό νερό μπορεί να καταστρέψει το προστατευτικό φιλμ του δέρματος, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ξηροδερμία ή άλλα δερματικά προβλήματα.