Το σχέδιο που προωθεί η γερμανική κυβέρνηση για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου μαρτυρά πως οι εταίροι μας, ή τουλάχιστον οι πιο ισχυροί από αυτούς, είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους της προσφυγικής κρίσης. Ο λόγος είναι προφανής. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι χώρες υποδοχής θα επιφορτίζονται με έναν αρχικό προέλεγχο, αλλά στη συνέχεια οι αιτούντες άσυλο θα προωθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την εξέταση του αιτήματός τους.

Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού είναι μείζονος σημασίας για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο και μεγαλύτερο σε σχέση με τον περασμένο χρόνο κύμα προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η επιτυχία του όμως θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Και ένας από αυτούς είναι η ετοιμότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης. Είναι η αποδοτικότητα των αρμόδιων Αρχών, η αποτελεσματικότητά τους.

Η ετοιμότητα δεν ήταν δυστυχώς δεδομένη. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε τη διακυβέρνηση του τόπου χωρίς μια στοιχειώδη προετοιμασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το αποτέλεσμα ήταν να πελαγοδρομήσει επί πολλούς μήνες, ενώ το πρόβλημα διογκωνόταν λαμβάνοντας εκρηκτικές διαστάσεις.

Η κυβέρνηση έδειξε να αντιλαμβάνεται το λάθος – ένα λάθος που επιχείρησε να διορθώσει ξεκινώντας από την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τώρα όμως πρέπει να τρέξει. Πρέπει η δήλωση του αρμόδιου υπουργού «θα είμαστε έτοιμοι έως την άνοιξη» να μη μείνει κενή περιεχομένου.