Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο διανομής των φαρμάκων υψηλού κόστους για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων – και συγκεκριμένα του καρκίνου και της σκλήρυνσης κατά πλάκας – από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ώστε να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο οι ουρές της «ντροπής» στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Εως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναμένεται να συνάψει συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ αναμένεται να μεσολαβήσει ένα χρονικό «παράθυρο» περίπου 15 ημερών κατά το οποίο εκείνοι οι φαρμακοποιοί που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα έχουν το δικαίωμα να το δηλώσουν ηλεκτρονικά.

Αρχικά, από τα φαρμακεία της γειτονιάς θα διατίθενται 36 σκευάσματα, σταδιακά αναμένεται να προστίθενται ΦΥΚ σκευάσματα και για άλλες σοβαρές παθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τους καρκινοπαθείς, είχε προηγηθεί συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής για τη διάθεση των θεραπειών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία από τις κλινικές· αντί για τους ασθενείς, παραλαμβάνουν τα σκευάσματα εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι των ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Εφαρμογή. Εν τω μεταξύ, ηλεκτρονικό σύστημα που θα καταγράφει τις ελλείψεις φαρμάκων και θα ενημερώνει τον γιατρό κατά τη συνταγογράφηση της θεραπείας ετοιμάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ).

Με αυτήν την εφαρμογή, ο γιατρός θα είναι σε θέση να ενημερώνεται την ώρα που συνταγογραφεί ότι ένα σκεύασμα βρίσκεται σε έλλειψη και συνεπακόλουθα θα έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει κάποια άλλη παρεμφερή θεραπεία.

Στην περίπτωση δε, που ο ειδικός κρίνει ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα που προτείνει στον ασθενή του είναι αναντικατάστατο, τότε το σύστημα θα επιτρέπει τη έκδοση ειδικής συνταγής με περιθώριο εκτέλεσης 30 – αντί δέκα – ημερών, μέτρο που είχε άλλωστε ανακοινώσει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως την ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους και του ΕΟΦ για τις έντονες ελλείψεις σκευασμάτων που προκαλούν αρρυθμίες στην ελληνική αγορά, με τους εμπλεκόμενους φορείς να αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις.