Μετά τον κορωνοϊό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χτυπά ακόμη έναν υγειονομικό συναγερμό που αφορά τη γρίπη των πτηνών. Οπως προκύπτει από σχετική έκθεση, ο συγκεκριμένος ιός έχει εντοπιστεί σε 8 χώρες της κεντροανατολικής Ευρώπης από τις αρχές Ιανουαρίου έως και σήμερα. Ετσι και όπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα οι χώρες που έχουν αναφέρει κρούσματα της γρίπης των πτηνών είναι η Τσεχία, η Δανία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Ουκρανία.
Και παρότι, όπως υπογραμμίζουν στην ίδια έκθεση οι επιστήμονες του Κέντρου, η μετάδοση της γρίπης των πτηνών δεν είναι ιδιαίτερα συχνή στους ανθρώπους, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Γι’ αυτό και εφιστούν την προσοχή των πολιτών – με έμφαση σε όσους εργάζονται σε κτηνοτροφικές μονάδες, πτηνοτροφεία, ορνιθοτροφεία, σφαγεία, σε κτηνοτρόφους και κτηνιάτρους – να μην εκτίθενται σε πιθανόν μολυσμένα πτηνά χωρίς προστασία.
Ειδικότερα, τα μέτρα προστασίας αφορούν κυρίως την καλή ατομική υγιεινή μετά από κάθε εργασιακή δραστηριότητα και τον προληπτικό εμβολιασμό των εργαζομένων που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες κινδύνου με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι προβαίνουν σε σύλληψη, εξέταση, θανάτωση και απομάκρυνση πτηνών που επιβεβαιωμένα νοσούν από τη γρίπη ή υπάρχει ισχυρή υποψία ότι νοσούν από αυτό, θα πρέπει να λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα, δηλαδή να φέρουν κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.
Δύο τύποι. Σε ό,τι αφορά το «προφίλ» του ιού, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί δύο τύποι και συγκεκριμένα ο Α (Η5Ν8), που θεωρείται υψηλών παθογόνων στελεχών και ο χαμηλής παθογονικότητας Α (Η5Ν1). Από αυτούς έχουν μολυνθεί μονάδες πουλερικών, αλλά και πτηνά που υπάρχουν σε διάφορες κατοικίες, μεταξύ των οποίων γαλοπούλες, κατόπουλα, πάπιες και χήνες. Παράλληλα, καταγράφηκαν μολύνσεις και σε άγρια πτηνά – όπως γεράκια και κάποια υδρόβια.
Εν τω μεταξύ, προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες το γεγονός πως τα στελέχη που ιού που εντοπίστηκαν εφέτος στην Ευρώπη είναι διαφορετικά από εκείνα που είχαν απομονωθεί το 2019, γεγονός που υποδηλώνει μετάλλαξη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα σφαγής στις πληγείσες εγκαταστάσεις. Εκτιμάται, όμως, ότι σε χώρες με σημαντική παραγωγή πουλερικών που βρίσκονται κοντά στις σημερινές εστίες και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη ενδέχεται να εκδηλωθεί ο ιός, ανάλογα και με τις μετακινήσεις άγριων μολυσμένων πτηνών.