Η επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, τόσο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που θα δημιουργήσει πίστα δοκιμών στη Θάσο, όσο και της εγχώριας εταιρείας αερομεταφορών που προμηθεύτηκε νέα αεροσκάφη, δείχνει πως αρχίζει να δημιουργείται ένα κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια. Επιτέλους, κάτι έχει αρχίσει να κινείται έπειτα από μια περίοδο στασιμότητας που έδωσε τη θέση της σε μια ακόμη πιο μακρά περίοδο ύφεσης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η οικονομία μπήκε στον αυτόματο πιλότο – όπως αυτόν που διαθέτουν τα αεροσκάφη και με τον οποίο θα εξοπλιστούν σύντομα και τα αυτοκίνητα. Σε αυτήν τη θετική εξέλιξη συνέβαλε το φιλεπενδυτικό πνεύμα της κυβέρνησης. Παραμένει επομένως δική της ευθύνη να οδηγήσει με την πολιτική της και όχι με τον αυτόματο την οικονομία σε ακόμη πιο εύφορα εδάφη. Είναι δική της ευθύνη να εδραιώσει ένα ελκυστικό περιβάλλον για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων από τις οποίες θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας.

Αυτό, δηλαδή η δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι και το ζητούμενο. Ο στόχος είναι να αναπτύσσεται η οικονομία για να ευημερήσει η κοινωνία. Για την επίτευξη του στόχου αυτού απαιτείται η κυβέρνηση να τρέξει και με μεγάλες ταχύτητες. Από αυτήν την άποψη, η επενδυτική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών δεν μπορεί να θεωρηθεί παρά η αρχή μιας κούρσας που απαιτεί επιδέξιους χειρισμούς – χειρισμούς που δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανένας αυτόματος.