Το να ζει κανείς κοντά σε χώρους πρασίνου έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί πολλαπλώς την υγεία, καθώς, μεταξύ άλλων, μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας αλλά και η φυσική φθορά λόγω ηλικίας. Στη λίστα των θετικών όμως έρχεται να προστεθεί πρόσφατη ανακάλυψη που δείχνει ότι το πράσινο επηρεάζει σημαντικά και την έναρξη της εμμηνόπαυσης.
Αναλυτικότερα, για την κοινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Bergen και του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, αναλύθηκαν στοιχεία 1.955 γυναικών από εννέα χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Ισλανδία και Νορβηγία), οι οποίες είχαν συμμετάσχει στην Ερευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Αναπνευστική Υγεία.
Στο πλαίσιο αυτό και για διάστημα 20 ετών οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους, ενώ υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές συνυπολόγισαν τον παράγοντα των πράσινων χώρων, ελέγχοντας εάν οι γυναίκες είχαν άμεση πρόσβαση σε αυτούς, αλλά και την έκτασή τους στις γειτονιές όπου διέμεναν.
Στοιχεία. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζουν σε γειτονιές με ελάχιστο πράσινο εισήλθαν στην εμμηνόπαυση 1,4 χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με εκείνες που ζουν σε «πράσινες» περιοχές. Κατά μέσο όρο, η ηλικία κατά την οποία οι γυναίκες βιώνουν τα σημάδια της εμμηνόπαυσης είναι τα 50,3 έτη, με εξαίρεση τις γυναίκες που απολαμβάνουν γενναίες ανάσες πρασίνου, καθώς γι’ αυτές ισχύει ο κανόνας των 51,7 ετών.
Επιπλέον, και όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, εκτός από τους γενετικούς παράγοντες που καθορίζουν την ηλικία που εμφανίζεται η εμμηνόπαυση, σημαντικό ρόλο παίζουν ο τρόπο ζωής και ειδικότερα συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα και η φυσική άσκηση, συγκεκριμένες παθήσεις (συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας), αλλά και η λήψη αντισυλληπτικών διά στόματος.
Σε ό,τι δε αφορά την επιρροή του πράσινου στο βιολογικό ρολόι των γυναικών, οι ερευνητές εξηγούν ότι υπάρχουν βιολογικές διεργασίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση αυτή που προκύπτει από τα ευρήματα. «Γνωρίζουμε ότι το στρες αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου το μειώνει» σημειώνει ο Kai Triebner, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και επικεφαλής της μελέτης.