Aρκετές έρευνες των τελευταίων ετών βγάζουν πρωταθλητή… βρωμιάς το τιμόνι του αυτοκινήτου! Μάλιστα, μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, που έγινε για λογαριασμό εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, απέδειξε ότι το τιμόνι του αυτοκινήτου συγκεντρώνει τέσσερις φορές περισσότερα βακτήρια από ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας! Τα αποτελέσματα από άλλες έρευνες είναι σοκαριστικά: στη στεφάνη του τιμονιού έχουν ανιχνευθεί 700 διαφορετικά είδη βακτηρίων ανά τετραγωνική ίντσα, όταν στα καπάκια των δημόσιων τουαλετών βρήκαν λιγότερα από 80.
Και το τιμόνι δεν είναι το μόνο σημείο που μπορεί να συγκεντρώνει τις περισσότερες μολυσμένες περιοχές. Τα χερούλια στις πόρτες, οι οθόνες στο ταμπλό, τα κουμπιά των χειριστηρίων (πολύ περισσότερο οι λεβιέδες των φλας, φωτιστικών κ.ά.), το χειρόφρενο και άλλα σημεία είναι τα πιο… hot spots για τη συγκέντρωση των περισσότερων βακτηρίων. Με γνώμονα ότι οι περισσότεροι οδηγοί εστιάζουν την προσοχή τους στο πλύσιμο του αυτοκινήτου τους μόνο εξωτερικά και σπάνια καθαρίζεται το εσωτερικό), είναι μια ευκαιρία, λόγω των προληπτικών μέτρων και εφόσον η χρήση του αυτοκινήτου είναι επιτακτική, να λάβετε τα μέτρα σας και να προχωρήσετε μόνοι σας στον καθαρισμό των σημείων που θεωρούνται ότι μπορούν να διατηρούν τον κορωνοϊό!
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι να καθαρίσουμε τη στεφάνη του τιμονιού μας με αντισηπτικά πανάκια. Επίσης, οι ποτηροθήκες, το χειρόφρενο και άλλα σημεία χρήζουν μιας εξονυχιστικής καθαριότητας. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί ίσως να μην ξεπερνάει τα 10 λεπτά, ώστε να καθαρίσουμε τις επιφάνειες που αγγίζουμε με τα χέρια μας μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά σίγουρα θα έχουμε δημιουργήσει ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για εμάς και την οικογένειά μας.
Σημαντικό είναι ότι ακόμη και κάποια καθαριστικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας και σκοτώνουν τον κορωνοϊό μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο αυτοκίνητο χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα σε κάποιες επιφάνειες (όπως είναι τα χερούλια στις πόρτες κ.ά.). Εξίσου σημαντικό είναι να προχωρήσουμε στον καθαρισμό του φίλτρου καμπίνας.
Οι τεχνικοί αναφέρουν ότι τα φίλτρα καμπίνας θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 15.000 χιλιόμετρα ή μία φορά τον χρόνο. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο ο οδηγός όσο και οι επιβάτες προστατεύονται από βακτήρια που μπορεί να επηρεάζουν την αναπνοή των ευαίσθητων επιβατών. Ενα παλιό φίλτρο καμπίνας είναι πιθανό να μειώνει την απόδοση του κλιματισμού, ενώ όπως είναι φυσικό επιβαρύνει και τον αέρα της καμπίνας με ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως η μεταφορά βακτηρίων κ.ά.