Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας που ξεκινάει από τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και φτάνει έως την αγορά ακινήτων, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις στην ίδια κατεύθυνση. Ο λόγος είναι προφανής. Αν μια οικονομία γονατίσει, δύσκολα μπορεί να επανέλθει – και ακόμη πιο δύσκολα αν προέρχεται από μια δεκαετή κρίση με τα σημάδια ακόμη νωπά από τη χρεοκοπία.
Αυτή τη φορά βέβαια το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό, ούτε των «αδύναμων κρίκων» του ευρωπαϊκού Νότου. Είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης – μιας Ευρώπης που αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορά της και να παγώσει μεγάλο μέρος των οικονομικών της δραστηριοτήτων. Αυτή η Ευρώπη που απειλείται από την πανδημία δεν μπορεί να αφήσει στην τύχη τους τα εκατομμύρια των εργαζομένων της, την ώρα που ακόμη και μεγάλες πολυεθνικές της Γηραιάς Ηπείρου ανακοινώνουν την αναστολή μέρους της λειτουργίας τους.
Οπως κάθε κρίση, έτσι και αυτή της πανδημίας είναι πολύπλευρη. Οι λεγόμενες παράπλευρες απώλειες μπορεί να εκδηλωθούν σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Ο ιός, με άλλα λόγια, δεν απειλεί μόνο τη δημόσια υγεία. Είναι κάτι που λαμβάνουν υπόψη τους οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ. Αλλά είναι οι ίδιες που εμφανίζονται άτολμες και διστακτικές όταν πρέπει να περάσουν τα εθνικά τους σύνορα και να δράσουν συλλογικά προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Εύχεται κανείς ανάμεσα στις παράπλευρες απώλειες να μην είναι αυτή τη φορά η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνοχή.