Θα ήταν ολέθριο η ανευθυνότητα των λίγων να ακυρώσει την προσπάθεια των πολλών. Είναι όμως σε κάθε περίπτωση θλιβερό αυτοί οι λίγοι που συμπεριφέρονται ανεύθυνα να είναι εκπρόσωποι της κοσμικής και της θρησκευτικής εξουσίας. Να μην αντιλαμβάνονται πως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οφείλουν να αποτελούν το παράδειγμα προς μίμηση και όχι το παράδειγμα προς αποφυγή.
Ενας μεγάλος ευρωπαίος δραματουργός, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, οίκτιρε τις κοινωνίες που έχουν ανάγκη από ήρωες. Οι κοινωνίες όμως χρειάζονται τα θετικά παραδείγματα. Χρειάζονται ανθρώπους που με τη στάση τους, τις αρχές τους και τις αξίες τους εμπνέουν άλλους συμπολίτες τους. Κι αυτοί οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να είναι πολιτικοί, καλλιτέχνες, αθλητές ή οτιδήποτε άλλο προσφέρει αναγνωρισιμότητα. Εχει αποδειχθεί πως οι πιο λειτουργικές και αλληλέγγυες κοινωνίες είναι αυτές όπου τα θετικά παραδείγματα απλώνονται σε ολόκληρη τη σφαίρα της κοινωνικής ζωής.
Από αυτή τη σφαίρα δεν εξαιρούνται ασφαλώς οι δήμαρχοι και οι ιερείς. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε, αφού είτε ως εκπρόσωποι του λαού είτε εκείνων που θρησκεύονται ασκούν επιρροή. Η υποχρέωσή τους να συντάσσονται με τους κανόνες της πολιτείας είναι διπλή. Εχουν χρέος και ως πολίτες, αλλά και ως φορείς της εξουσίας. Η παρέκκλιση από αυτή τη βασική υποχρέωση, σε αυτήν ειδικά την περίοδο που διανύουμε, μπορεί να αποδειχθεί εγκληματική. Υπόλογος επομένως δεν είναι κανείς μόνο απέναντι στον εαυτό του. Είναι στο σύνολο της οργανωμένης κοινωνίας.