Η ταινία «Ευτυχία» του Αγγελου Φραντζή ανακηρύχθηκε καλύτερη της χρονιάς του 2019, σύμφωνα με την ψηφοφορία των μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα βραβεία Ιρις 2020 που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα μέσω live streaming. Η «Ευτυχία», η έκτακτη βιογραφική ταινία με θέμα τη ζωή και το έργο της στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, συγκέντρωσε συνολικά οκτώ βραβεία (μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας, α’ ανδρικού ρόλου για τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, β’ γυναικείου ρόλου για την Κάτια Γκουλιώνη, β’ ανδρικού ρόλου για τον Θάνο Τοκάκη, μακιγιάζ, ήχου, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας), οπότε μιλάμε για τον απόλυτο θρίαμβο της απονομής. Αλλες ταινίες που βραβεύτηκαν είναι «Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών» (σκηνοθεσίας για τον Σύλλα Τζουμέρκα, α’ γυναικείου ρόλου για την Αγγελική Παπούλια), «Winona» (μουσικής, μοντάζ), «Cosmic Candy» (πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη για τη Ρηνιώ Δραγασάκη, ειδικών εφέ), «Απόστρατος» (σεναρίου), «Ζίζοτεκ» (φωτογραφίας), «Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» (ντοκιμαντέρ).

Εκπληξη πάντως αποτελεί το γεγονός ότι η «Ευτυχία» δεν κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας (ποιος τα έστησε όλα αυτά αν όχι ο Αγγελος Φραντζής), ούτε όμως και το α’ γυναικείου ρόλου. Και όμως, ψυχή της ταινίας είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που μαζί με την Κάτια Γκουλιώνη υποδύονται την Παπαγιαννοπούλου. Στην κατηγορία μικρού μήκους, καλύτερη ταινία αναδείχθηκε το «Electric Swan» (Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη), καλύτερο ντοκιμαντέρ «Ο χειροπαλαιστής» (Γιώργος Γούσης) και καλύτερο animation το «Heatwave» (Φωκίων Ξένος).

Οικοδεσπότες της online απονομής ήταν ο πρόεδρος της Ακαδημίας, σκηνοθέτης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος και τα μέλη της, ηθοποιοί, Χρήστος Λούλης και Ελλη Τρίγγου.