Το «Μένουμε Σπίτι» – ή αλλιώς «cocooning» – αποτελεί τη βασική ασπίδα προστασίας έναντι του νέου κορωνοϊού, όμως στη… ζυγαριά των περισσοτέρων από εμάς καταγράφονται οι αρνητικές συνέπειες της καθιστικής ζωής και του τσιμπολογήματος. Και καθώς η εορτή του Πάσχα συνοδεύεται παραδοσιακά από ένα πλούσιο τραπέζι, αναζητήσαμε ένα πασχαλινό μενού προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της εποχής της καραντίνας.

«Η καραντίνα φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά το σώμα μας, καθώς μένοντας σπίτι είναι δύσκολο κανείς να αντισταθεί στο τσιμπολόγημα συν το ότι έχει μειωθεί κατά πολύ η φυσική μας δραστηριότητα», εξηγεί ή διαιτολόγος – διατροφολόγος και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αστερία Σταματάκη.

Και συνεχίζει: «H κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με το ότι η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα των διατροφικών αντιθέσεων (από τη νηστεία στην απόλυτη κρεατοφαγία – πολυφαγία) πρέπει να μας κάνει λίγο πιο προσεκτικούς τόσο για τη διατήρηση του βάρους όσο και για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, π.χ. δυσπεψίας».

Προτάσεις. Στο πλαίσιο αυτό η ειδικός δημιούργησε ένα «αλφαβητάρι» διατροφικών συμβουλών για το φετινό, διαφορετικό, Πάσχα.

n Ενα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να μετριάσουμε είναι το διαρκές τσιμπολόγημα. Προσπαθήστε να καθορίσετε χρονικά πότε θα είναι τα γεύματά σας, αποφεύγοντας να τρώτε όλη την ώρα τα κουλουράκια που βρίσκονται μπροστά σας. Επίσης, καλό είναι να υπάρχει ένας προγραμματισμός της ημερήσιας κατανάλωσης τροφής, δηλαδή να γνωρίζετε ποια τρόφιμα θέλετε να καταναλώσετε μέσα στη μέρα για να μπορέσετε να διαμορφώσετε τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, αν θέλετε να κάνετε ένα πιο βαρύ δείπνο το Μεγάλο Σάββατο, καλό είναι το μεσημεριανό να είναι πιο ελαφρύ.

n To μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου και στα πλαίσια της νηστείας μπορείτε να καταναλώσετε μια μερίδα λαδερού φαγητού (π.χ. φασολάκια, αγκινάρες κ.λπ.). Το βράδυ της Ανάστασης θα πρέπει να δοθεί προσοχή, ειδικά από εκείνους που έχουν νηστέψει. Η μαγειρίτσα ή κάποια άλλη σούπα είναι η καλύτερη επιλογή για τη μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Προσπαθήστε να αποφύγετε την κατανάλωση κι άλλων λιπαρών τροφών μαζί με τη μαγειρίτσα. Η μαγειρίτσα με εντόσθια, ρύζι, αβγά, μαρούλι και κρεμμυδάκια αποδίδει έως και 580 θερμίδες. Εάν επιθυμείτε να κάνετε τη μαγειρίτσα πιο ελαφριά, μειώστε ή αφαιρέστε τα αβγά. Επιπρόσθετα, προσθέστε αρκετά λαχανικά καθώς οι φυτικές ίνες διευκολύνουν στην αποβολή του λίπους.

n Την Κυριακή το πρωί κι αν αγαπάτε τα κουλουράκια ή το τσουρέκι, εντάξτε τα στο πρωινό σας γεύμα μαζί με ένα ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα για να τα ευχαριστηθείτε και για να μη βρεθείτε να τα τσιμπολογάτε εκτός προκαθορισμένων γευμάτων. Περιορισθείτε σε μία φέτα τσουρέκι και ένα πασχαλινό κουλουράκι για πρωινό. Τα 70 γρ. τσουρέκι έχουν έως 200 θερμίδες, το ένα κουλουράκι 180-220 θερμίδες, ενώ και τα δύο περιέχουν πολλά λιπαρά.

n Αναφορικά με το κρέας, προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί. Οσοι ψήσετε στη σούβλα προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση της πέτσας, γιατί ανεβάζει το θερμιδικό περιεχόμενο καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Οσοι μαγειρέψετε στον φούρνο να γνωρίζετε ότι το μπούτι είναι το πιο άπαχο τμήμα του ζώου.

n Η ύπαρξη της σαλάτας στο μεσημεριανό γεύμα θεωρείται απαραίτητη, καθώς τα λαχανικά επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να τρώμε μικρότερες ποσότητες.

n Το βράδυ κάντε ένα ελαφρύ γεύμα όπως είναι το γιαούρτι με φρούτα, σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (άπαχο κρέας ή αβγό ή λίγο τυρί), μια καταπραϋντική χορτόσουπα.

n Η κατανάλωση του αλκοόλ θα πρέπει να γίνεται με μέτρο (2-3 ποτά την ημέρα) γιατί το αλκοόλ αποδίδει αρκετές θερμίδες και επιβαρύνει τη διαδικασία της πέψης.

n Αν θέλετε να γλυκαθείτε, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο απλό παγωτό (χωρίς σιρόπια και ξηρούς καρπούς) καθώς είναι από τα επιδόρπια με τις λιγότερες θερμίδες. Οσον αφορά τα σοκολατένια αβγά, περιέχουν πολλή ζάχαρη και αρκετές θερμίδες (ένα μεσαίο μάς δίνει γύρω στα 520 Kcal).

n Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την κατάκλιση ή την έντονη άσκηση μετά το γεύμα.

n Το απόγευμα και εφόσον επιτρέπεται, εκμεταλλευτείτε την επιλογή «6» και βγείτε για έναν περίπατο.

Τι πρέπει να προσέξουν όσοι έχουν χρόνια προβλήματα

Οσοι έχουν διαγνωστεί με χρόνια νοσήματα – όπως είναι για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά ή ενοχλήσεις του γαστρεντερικού – είναι σημαντικό να μην παρεκκλίνουν σημαντικά από το καθημερινό διαιτολόγιό τους, ακολουθώντας τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Αστερία Σταματάκη υπενθυμίζει τους παρακάτω διατροφικούς κανόνες για γιορτές χωρίς απρόοπτα.

n Αν υποφέρετε από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, προσπαθήστε να ελέγξετε την κατανάλωση του ζωικού λίπους (μαγειρίτσα, λιπαρά κρέατα, παχιά τυριά) και τα πολλά καρυκεύματα.

n Αν έχετε κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, καλό θα ήταν να είστε προσεκτικοί με την κατανάλωση του αλατιού και των ζωικών λιπαρών.

n Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ (υπερουριχαιμία), καλό θα ήταν να γνωρίζετε ότι η υψηλή περιεκτικότητα των εντοσθίων σε πουρίνες δύναται να προκαλέσει αύξηση στις τιμές του ουρικού οξέος.

n Τις συγκεκριμένες μέρες αυξάνονται τα κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων, γι’ αυτό δώστε προσοχή στην αγορά των τροφίμων, στις συνθήκες αποθήκευσής τους, στη διαχείριση και στη συντήρησή τους.