Η απόφαση του αμερικανού προέδρου να διακόψει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπενθυμίζει για ακόμη μία φορά πόσο επικίνδυνος είναι ο λαϊκισμός στην πολιτική. Τα κίνητρα πίσω από αυτήν την απόφαση είναι προφανή. Για να απαλλαγεί από τις δικές του ευθύνες ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρόεδρος Τραμπ επιρρίπτει τις ευθύνες στον διεθνή αυτόν οργανισμό. Ποιος φταίει για την τραγωδία που βιώνουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες; Οι άλλοι.

Μόνο που το πρόβλημα ξεπερνά τα όρια της αμερικανικής επικράτειας. Ξεπερνά και αυτά της πολιτικής με τη στενή έννοια του όρου. Είναι σαφές πως ο αμερικανός πρόεδρος έχει στο μυαλό του μόνο τις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου και την πολιτική του επιβίωση. Αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά τον ίδιο και τους αμερικανούς πολίτες. Αυτοί θα κρίνουν για ποιον λόγο υποβάθμισε ο πρόεδρός τους τον κίνδυνο, αποδίδοντάς τον μάλιστα στους «ξένους», για να φτάσει τώρα να κατηγορεί για υποβάθμιση τον ΠΟΥ.

Αντίθετα, αφορά όλον τον κόσμο η κατάσταση στην οποία θα περιέλθει ένας οργανισμός ο οποίος είναι απαραίτητος όχι μόνο για τη μάχη με αυτή την πανδημία, αλλά και με κάθε μελλοντική απειλή που θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία. Ο κόσμος χωρίς φορείς που συντονίζουν και κατευθύνουν τις δυνάμεις σε μια κοινή προσπάθεια θα γίνει ακόμη πιο ευάλωτος. Κι όπως έχουμε πλέον καταλάβει όλοι, από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται πλέον κανείς. Ούτε ο αμερικανός πρόεδρος.