Είναι πολλά τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κανείς από τη μάχη με την πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικά η Ευρώπη όμως θα πρέπει να σταθεί σε ένα. Κι αυτό είναι πως η ταχύτητα στην αντίδραση παίζει τεράστιο ρόλο. Ο χρόνος, με λίγα λόγια, μετράει. Χώρες που αντέδρασαν εγκαίρως, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Γερμανία, κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Αλλες που καθυστέρησαν, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, κατέβαλαν πολύ υψηλό τίμημα.

Ο,τι ισχύει όμως για την πανδημία ισχύει και για την οικονομία. Ο χρόνος επίσης μετράει. Εάν κινηθούν εγκαίρως οι ευρωπαίοι ηγέτες, η ζημιά θα περιοριστεί για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αν η αντίδραση έρθει καθυστερημένα, το κόστος θα είναι τεράστιο. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάει κανείς πως στην οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας χάθηκε πολύς χρόνος μέχρι ο τότε διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος και να ληφθούν στη συνέχεια μια σειρά από μέτρα για την προστασία του.

Το λάθος σε εκείνη την κρίση δεν θα πρέπει να επαναληφθεί τώρα. Δεν θα πρέπει ούτε να αγνοηθούν τα διδάγματα από τη σημερινή κρίση. Η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης πρέπει να δείξει πως όχι μόνο έχει μάθει από τα παλιά λάθη και τα σημερινά διδάγματα, αλλά και πως ξέρει να αντιδρά με την ταχύτητα και το αίσθημα ευθύνης που απαιτούν οι περιστάσεις. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.