Η στρατιωτική υπεροπλία της Τουρκίας έναντι της χώρας μας είναι δεδομένη. Η Αγκυρα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι μονίμως προσανατολισμένη στον στρατιωτικό της εξοπλισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η δική μας χώρα πρέπει να αφήσει την άμυνά της στην τύχη ή πως δεν πρέπει να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της. Κι αυτός ο εκσυγχρονισμός, την εποχή που ζούμε, περνάει μέσα από τα περίφημα drones.

Οι λόγοι είναι ουσίας. Μπορεί, όπως έλεγε ο Αλμπερτ Αϊνστάιν, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος να γίνει με πέτρες, είναι όμως πολύ πιθανό ένα «θερμό επεισόδιο», που πολλοί φοβούνται πως θα προκαλέσει η Αγκυρα στο Αιγαίο, να γίνει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα διαθέτουν βαρύ οπλισμό. Ο πειρασμός ενδεχομένως θα γίνει ακόμη μεγαλύτερος για την Τουρκία, αφού δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές, όπως θα υπήρχε εάν οι πιλότοι δεν χειρίζονταν τα αεροσκάφη από κάποια στρατιωτική υποδομή, αλλά τα χειρίζονταν στον αέρα.

Οπως καταδεικνύεται από το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», το ελληνικό Πεντάγωνο εξετάζει την αγορά τέτοιων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Είναι μια κίνηση που κρίνεται απαραίτητη για τη θωράκιση της άμυνας. Γιατί μπορεί οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας να είναι αυτήν την περίοδο η πανδημία και η οικονομία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως οι προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα είναι διαρκείς.