Δεν είναι μόνο αρνητικές οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Η περιπέτεια αυτή αφήνει και ένα θετικό αποτύπωμα, αφού στάθηκε η αφορμή για να επισπευθεί η είσοδος της Δημόσιας Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή. Ισως δεν θα έπρεπε η κατάργηση του fax, αυτού του απαρχαιωμένου συστήματος επικοινωνίας, να έρθει με τον ιό. Ακόμη κι έτσι όμως, αποδείχθηκε πως η χώρα αυτή μπορεί να πετύχει πολλά μέσα σε λίγο χρόνο.

Αποδείχθηκε πως κυβερνήσεις και πολίτες μπορούν να γίνουν ευέλικτοι και να επιδείξουν την προσαρμοστικότητα που απαιτούν οι προκλήσεις τού σήμερα. Τα εργαλεία υπάρχουν για να διορθωθούν χρόνιες στρεβλώσεις και να κάνει η κοινωνία το άλμα από τον 20ό αιώνα και τη δεκαετία του 1980 στη σημερινή εποχή. Αρκεί να υπάρχει και διάθεση και φιλοπρόοδο πνεύμα. Αρκεί να απαλλαγούν οι ηγεσίες από τις παρωπίδες που φορούν κατά καιρούς και από ιδεοληψίες που γίνονται τροχοπέδη στην εξέλιξη.

Αυτή θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν εκ νέου οι σχέσεις του πολίτη με το κράτος. Εχει έρθει η ώρα να αποκτήσουν οι έλληνες πολίτες ένα κράτος φιλικό απέναντί τους και όχι ένα κράτος που θα καταδυναστεύει την καθημερινότητά τους με τις χιλιάδες γραφειοκρατικές του αγκυλώσεις. Τώρα πια δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για οποιαδήποτε καθυστέρηση. Αποδείχθηκε από την πανδημία. Και δεν χρειάζεται να έρθει η επόμενη για να κινηθούν και πάλι τα γρανάζια της μηχανής.