Η μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) για την αγορά εργασίας έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τους φόβους που εκφράστηκαν από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Οπως εκτιμάται, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 250.000 θέσεις εργασίας σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους, ενώ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο να μην ανοίξει ξανά η μία στις επτά επιχειρήσεις.

Οι αριθμοί αυτοί είναι τεράστιοι εάν προστεθούν σε εκείνους των ήδη ανέργων κι ενώ στη χώρα μας καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης. Επείγει επομένως να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την τόνωση μιας αγοράς εργασίας, η οποία δοκιμάστηκε πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης. Επανεκκίνηση της οικονομίας εξάλλου δεν μπορεί να υπάρξει σε συνθήκες συρρίκνωσης της απασχόλησης. Δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη με στρατιές ανέργων και με τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τσακισμένη από τη νέα κρίση.

Τη λύση δεν μπορεί να δώσει φυσικά η απορρόφηση του εργατικού δυναμικού στον δημόσιο τομέα. Οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το κράτος όμως μπορεί να δώσει φορολογικά ή άλλα κίνητρα για την αναθέρμανση του ιδιωτικού τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων από τις οποίες θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Εργαλεία υπάρχουν. Επιβάλλεται λοιπόν η μέγιστη αξιοποίησή τους.