Δεν υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί πως αυτή θα είναι μια χρονιά ύφεσης για την οικονομία. Δεν συμφωνούν όμως όλοι για την έκταση της ύφεσης. Θα μειωθεί
κατά τέσσερις μονάδες το ελληνικό ΑΕΠ που είναι η πιο αισιόδοξη, εάν όχι υπεραισιόδοξη, πρόβλεψη; Θα είναι δέκα μονάδες η απώλεια που προβλέπει η Κομισιόν; Ή ακόμη περισσότερο που εκτιμούν οι πιο απαισιόδοξοι;
Η απάντηση στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας. Εάν ο κλάδος λειτουργήσει σχετικά, τότε η έκταση της ύφεσης θα περιοριστεί. Εάν, αντίθετα, αυτό εξελιχθεί σε ένα νεκρό τουριστικά καλοκαίρι, τότε η απώλεια θα είναι πολύ μεγαλύτερη και οι συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας πολύ πιο σοβαρές.
Αυτό όμως κάθε άλλο παρά ένα παιχνίδι αριθμών είναι. Κάθε μονάδα του ΑΕΠ είναι υπερπολύτιμη στον αγώνα που πρέπει να δοθεί για να αποφευχθεί ένα συντριπτικό πλήγμα στην αγορά εργασίας και στην οικονομία γενικότερα. Είναι ζωτικής σημασίας επομένως να αφιερωθούν δυνάμεις στη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Δεν μπορεί ασφαλώς να περιμένει κανείς τα ρεκόρ των προηγούμενων ετών. Δεν πρέπει όμως ούτε μια μέρα να πάει χαμένη.
Ο μόνος τρόπος για να μη χαθεί το καλοκαίρι είναι η χώρα μας να πείσει πως σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός. Πρέπει να μη χαλάσει την εικόνα για την οποία επαινέθηκε διεθνώς και κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση.