Η Αθήνα ασκεί γοητεία στους επισκέπτες της, αλλά δεν είναι εύκολη πόλη για τους κατοίκους της. Ιστορικοί και οικονομικοί λόγοι αλλά και κοντόφθαλμες αντιλήψεις στέρησαν πολύτιμο δημόσιο χώρο που άλλες ευρωπαϊκές πόλεις προσέφεραν απλόχερα στους δικούς τους κατοίκους. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής ήταν επομένως και παραμένει ένα ζητούμενο για την πρωτεύουσα. Και αυτός ακριβώς, η ποιότητα ζωής, πρέπει να είναι από εδώ και πέρα ο μοναδικός στόχος.

Το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» είναι τολμηρό. Και η πρωτεύουσα έχει ανάγκη από αυτήν την τόλμη. Θα πρέπει όμως να αποδειχθεί και λειτουργικό. Θα πρέπει να διευκολύνει τη ζωή των κατοίκων και κάθε τους δραστηριότητα, απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας είναι η μετακίνηση – και όχι ασφαλώς η μετακίνηση νοούμενη με το αυτοκίνητο και μόνο, για το οποίο η τάση διεθνώς είναι να εξοριστεί από το κέντρο των πόλεων.

Αυτό σημαίνει όμως πως θα ενισχυθούν άλλα μέσα μεταφοράς – και από το πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να λείψει ένα σύγχρονο και εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Σημαίνει ακόμη πως η αναζήτηση των ελεύθερων δημόσιων χώρων δεν πρέπει να γίνει αποσπασματικά αλλά με βάση μια ολιστική προσέγγιση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους. Μόνο έτσι θα αποκτήσει η χώρα μας τη σύγχρονη πρωτεύουσα που της αξίζει. Μια πρωτεύουσα που θα εξακολουθεί να γοητεύει τους επισκέπτες της αλλά και να αγαπούν και να φροντίζουν οι κάτοικοί της σαν το σπίτι τους.