Η ανανέωση της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας με πολλούς και κρίσιμους αποδέκτες. Είναι και ένα μήνυμα αναγκαίο σε μια περίοδο που η οικονομία χρειάζεται ακριβώς αυτό για να βγει από τη δύσκολη ατραπό στην οποία έχει εισέλθει: σταθερότητα, συνέχεια αλλά και καλή συνεργασία ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Το πολιτικό σύστημα οφείλει τώρα να περιβάλει τον θεσμό με την εμπιστοσύνη που απαιτείται. Φαινόμενα του παρελθόντος, όταν ο κεντρικός τραπεζίτης γινόταν στόχος της πολιτικής εξουσίας, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Ο θεσμός δεν προσφέρεται για πολιτικές διαμάχες γενικά και για αντιπολίτευση ειδικότερα. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ποιος είναι ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας, ποιος είναι ο βαθμός ανεξαρτησίας της απέναντι στην πολιτική εξουσία και πού λογοδοτεί. Και πρέπει να το αντιληφθούν όσο μεγάλος και αν είναι ο πειρασμός του ελέγχου των «αρμών της εξουσίας».

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά εξάλλου πως η χώρα διανύει και πάλι μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι αντοχές μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι αυτή η νέα δοκιμασία που επιβάλλει ενωτικό πνεύμα για να είναι επιτυχής η έκβασή της. Απαιτεί επίσης να περιβάλλονται όλοι οι θεσμοί της πολιτείας με την εμπιστοσύνη που τους πρέπει. Από αυτή την εμπιστοσύνη δεν εξαιρείται κανένας. Ειδικά σε αυτή την φάση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαιρεθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας μας.