Χθες εμφανίστηκε ακόμη ένα δημοσίευμα στον διεθνή Τύπο για το ελληνικό success story στη μάχη κατά της πανδημίας. Πώς όμως επιτεύχθηκε αυτό το «σπάνιο», όπως αναφέρεται, success story; Γνωρίζουμε όλοι πλέον την απάντηση. Επιτεύχθηκε ασφαλώς χάρις στην ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η πολιτεία. Κυρίως όμως επιτεύχθηκε χάρις στην ανταπόκριση των πολιτών. Στην αλληλεγγύη και το αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν.

Είναι οι ίδιοι πολίτες που είδαμε να συνωστίζονται τις τελευταίες ημέρες σε πλατείες; Είναι οι ίδιοι που μπορούμε να δούμε να συνωστίζονται στις παραλίες; Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που φιλοξενούν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος αναφέρεται στην τάση μας να γινόμαστε των άκρων. Γνωρίζουμε το μέτρο, αλλά πολλές φορές το χάνουμε.

Αυτή τη φορά δεν θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος. Η υπεύθυνη στάση είναι ακόμη ζητούμενο. Και είναι ζητούμενο επειδή ο ιός είναι ακόμη εδώ. Με την πανδημία δεν έχουμε ακόμη τελειώσει, όπως θα μπορούσε να πιστέψει κανείς, ενώ την ίδια ώρα καλούμαστε να δώσουμε μια νέα μάχη – αυτή τη φορά για την ανάταξη της οικονομίας. Πώς όμως θα πάρει μπρος και πάλι η οικονομία; Η τουριστική σεζόν είναι ένα από τα πρώτα και πλέον αναγκαία βήματα.

Αυτό θα πρέπει να είναι και το επόμενο success story – ένα success story που θα επισημανθεί από τον διεθνή Τύπο χωρίς να φαίνεται πια «σπάνιο». Για την επίτευξη του στόχου όμως απαιτείται να επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης. Μια αύξηση των κρουσμάτων που θα προκαλούσαν οι ανεύθυνοι συνωστισμοί δεν θα αμαύρωναν μόνο την προσπάθεια. Θα πλήγωναν βαριά και την οικονομία.