Φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Η ύφεση, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 15% ως αποτέλεσμα του lockdown που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Μια τέτοια απώλεια στο εθνικό εισόδημα είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που τοποθετούσαν τον ρυθμό επιβράδυνσης στο 4%.
Ενδεχομένως να μην μπορούσε να γίνει διαφορετικά, δεδομένης και της υπερδεκαετούς κρίσης που χτύπησε την ελληνική οικονομία. Η χώρα μας είχε μόλις αρχίσει να βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ. Σε κάθε περίπτωση, η «βουτιά» αυτή μαρτυρά πως, αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, η ελληνική οικονομία δεν έχει αντοχές. Ξεμένει πολύ εύκολα από ανάσες και πλήττεται σε βάθος και έκταση.
Αυτή ακριβώς η αδυναμία επιβάλλει τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας πέρα από αυτά που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός για την τουριστική βιομηχανία και αφορούν τις βουτιές του καλοκαιριού στις ελληνικές θάλασσες. Από αυτά τα μέτρα θα κριθεί εάν η επαναφορά στην ανάπτυξη θα γίνει με τους ίδιους ρυθμούς που έγινε και η καθίζηση. Θα κριθεί εάν θα κερδίσουμε εξίσου γρήγορα ό,τι απωλέσαμε τόσο γρήγορα.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η οικονομική κρίση. Η βουτιά της οικονομίας θα πρέπει να έχει σταματήσει πολύ πριν από τις βουτιές του επόμενου καλοκαιριού. Η οικονομική άνοιξη θα πρέπει να έρθει καταμεσής του χειμώνα.