Η επιτροπή που σύστησε το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με επικεφαλής τον καθηγητή Τσιόδρα κατηγορείται από μερίδα δημοσιολογούντων αλλά και μέρος του πολιτικού συστήματος πως υποπίπτει συχνά σε αντιφάσεις. Πώς είναι δυνατόν, λένε, αυτοί που μας έλεγαν πως τα παιδιά μπορεί να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες για το περιβάλλον τους να μας λένε τώρα πως μπορούν να πάνε στο σχολείο; Γιατί τα στέρησαν τόσον καιρό από τους παππούδες τους;

Ξεχνούν φαίνεται οι επικριτές αυτοί πως η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο και πως τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως και τα συμπεράσματα των ερευνών, αλλάζουν συνεχώς. Με άλλα λόγια, και η πανδημία εξελίσσεται ως φαινόμενο, αλλά εξελίσσεται και η επιστήμη που προσπαθεί να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορεί επομένως ό,τι ίσχυε ή ό,τι πιθανολογούσε η επιστημονική κοινότητα την πρώτη μέρα να ισχύει και να πιθανολογείται δύο μήνες μετά. Η μάχη είναι συνεχής και είναι απέναντι τόσο στην αβεβαιότητα όσο και σε βεβαιότητες που ανατρέπονται.

Η χώρα μας έδωσε μια επιτυχημένη μάχη απέναντι στην πανδημία ακριβώς επειδή εμπιστεύτηκε τους ειδικούς της. Η εμπιστοσύνη αυτή δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από μια καχυποψία που υποτίθεται πως εκφράζει τον κοινό νου αλλά στην πραγματικότητα μαρτυρά άγνοια του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη και, ακόμη περισσότερο, από θεωρίες συνωμοσίας. Αν κερδήθηκε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση η μάχη, είναι επειδή επικράτησε ο ορθός λόγος.