Ο πλανήτης μας είναι φιλικός στη ζωή. Δεν είναι όμως φιλικός στην υποταγή και την αστόχαστη εκμετάλλευση των πόρων του, όπως αποδείχθηκε και από την πανδημία με την οποία ήρθαμε όλοι μας αντιμέτωποι. Η φύση, όσο και αν δίνει η τεχνολογική πρόοδος στον άνθρωπο μια αίσθηση κυριαρχίας, εκδικείται όταν διαταράσσεται βίαια η ισορροπία της. Το αποτέλεσμα είναι να έρχεται ο άνθρωπος αντιμέτωπος με νέους και άγνωστους κινδύνους.

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ο τελευταίος από αυτούς. Ας μην ξεχνάμε όμως πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι συνεχώς με τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής – ή μάλλον με τους πολλούς κινδύνους εάν λάβουμε υπόψη τις πολυποίκιλες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το φαινόμενο αυτό στη ζωή μας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο θέμα που φιλοξενούν «ΤΑ ΝΕΑ» και για το οποίο μιλούν μερικοί από τους πιο σημαντικούς έλληνες επιστήμονες, η μεταβολή των εποχικών θερμοκρασιών τροποποιεί τη γεωγραφική και εποχική κατανομή διαφόρων πληθυσμών φορέων νόσων, όπως προβλέπεται να συμβεί στην Κίνα με τον φορέα παράσιτου που προκαλεί μια ασθένεια η οποία προσβάλλει πάνω από 200 εκατ. άτομα παγκοσμίως.

Απέναντι σε αυτούς τους υγειονομικούς κινδύνους δεν αρκούν τα εμβόλια και τα φάρμακα. Απαιτείται μια διαφορετική θεώρηση που θα ξεκινάει από την προστασία του περιβάλλοντος και θα φτάνει έως τη χρηστή διαχείριση των πόρων. Είναι ο μόνος τρόπος για να μη γίνει ο πλανήτης μας τόσο αφιλόξενος ώστε να αντιμετωπίσει εμάς τους ίδιους σαν παράσιτα.