Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η κατεύθυνση που θα επιλέξουν οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας στις επικείμενες εκλογές θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης. Η αντιπαράθεση που εμφιλοχωρεί στη λειτουργία της δεν αφορά μόνον επιδιωκόμενους επιστημονικούς ή «συνδικαλιστικούς» στόχους, αλλά τη σύγκρουση δύο κοσμοθεωριών: Η θεσμική διαχείριση των κοινών υποθέσεων με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας και του Συντάγματος συγκρούεται με τον στόχο του απερχόμενου προεδρείου να μετατρέψει την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ελεγχόμενο όργανο. Το έπραξε με την άρνηση εκτέλεσης αποφάσεων της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, προσβάλλοντας το δομικό στοιχείο της δημοκρατίας, την αρχή της πλειοψηφίας. Το έπραξε με την υποβολή αιτήματος προς την εκτελεστική εξουσία για παράταση της θητείας του, προσβάλλοντας τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Το έπραξε παρεμβαίνοντας σε δίκες που δεν είχαν ολοκληρωθεί και λογοκρίνοντας ανακοινώσεις. Το έπραξε επιχειρώντας να προσθέσει κομματικό πρόσημο στην δράση της Ενωσης και των μελών της, προσβάλλοντας μια ακόμα συνταγματική αρχή και τη βούληση όλων των υπολοίπων. Το έπραξε χειραγωγώντας την Ενωση, κατά την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων, εμποδίζοντας την έκφραση του δικαστικού σώματος για αμφισβητούμενης σκοπιμότητας τροποποιήσεις, όπως η μετατροπή του κακουργήματος της ενεργητικής δωροδοκίας σε πλημμέλημα, με τις γνωστές συνέπειες.
Σήμερα, το απερχόμενο προεδρείο, με ακραίες μεθοδεύσεις και πρακτικές λαϊκισμού, όπως η διενέργεια αδιαφανών «δημοψηφισμάτων», που μοιραία δημιουργεί συνειρμούς, επιτίθεται στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για αναβολή των εκλογών της Ενωσης λόγω της πανδημίας και τη διενέργειά τους από προσωρινή διοίκηση, που το αρμόδιο δικαστήριο θα καθορίσει μετά την ολοκλήρωση της καταστατικής θητείας του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου. Οι μεθοδεύσεις εξυπηρετούν τη σκοπιμότητα, να εκφραστούν, εκλογικά, όσο το δυνατόν λιγότεροι και είναι πρωτοφανείς, αφού δικαστές εμφανίζονται να αμφισβητούν τον ρόλο της δικαστικής κρίσης.
Το δικαστικό σώμα και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα βάλει τέλος στην κρίση, απομονώνοντας τους αυτουργούς της συστημικής εκτροπής. Η παρένθεση του διχασμού και της ρητορικής μίσους θα κλείσει. Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα του συνταγματικού μας ρόλου, περιφρουρώντας το κράτος δικαίου και την πρόοδο της χώρας στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος είναι εφέτης, μέλος ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων