Το Σύνταγμα είναι σαφές: μια κυβέρνηση που απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής μπορεί να ζητήσει πρόωρες εκλογές μόνο για να αντιμετωπιστεί «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Η ύπαρξη αυτής της διάταξης δεν έχει εμποδίσει βέβαια πολλές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες να την παραβιάσουν, εφευρίσκοντας ένα «εθνικό θέμα» προκειμένου να ανανεωθεί η λαϊκή εντολή.

Θα το κάνει και ο σημερινός Πρωθυπουργός; Πολλές είναι οι ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση: οι εξορμήσεις των πολιτικών αρχηγών, η διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ, το συγκρουσιακό κλίμα εξαιτίας της υπόθεσης Novartis. Για να εξουδετερώσει άλλωστε χωρίς απώλειες τη «βόμβα» της απλής αναλογικής, που μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη και μακροχρόνια αστάθεια, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στις κάλπες όσο αισθάνεται, και είναι, ισχυρή. Η κλιμακούμενη ένταση με την Τουρκία, και ο φόβος ενός θερμού επεισοδίου, μπορεί να προσφέρουν σε αυτή την επιλογή την αναγκαία συνταγματική νομιμοποίηση.

Από την άλλη πλευρά, η πραγματοποίηση δύο εκλογικών αναμετρήσεων ενόσω ο κορωνοϊός είναι ακόμη ανάμεσά μας θα προκαλέσει μια αχρείαστη αναταραχή σε μια στιγμή που η χώρα προσπαθεί να ξεπεράσει μια νέα, και πολύ σοβαρή, οικονομική κρίση. Και θα δώσει τροφή στην αντιπολίτευση να μιλήσει για τυχοδιωκτισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αυτό δεν μπορεί να «σέρνεται» για καιρό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα τις αποφάσεις της και να τις γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Είναι κι αυτό ένα στοιχείο της πολυπόθητης επιστροφής στην κανονικότητα.