Κάτι κινείται στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης και αυτό είναι εξόχως θετικό. Τελευταίο παράδειγμα είναι πως από χθες οι δήμοι όλης της Ελλάδας θα μπορούν να αντλούν αυτόματα τη φορολογική ενημερότητα των προμηθευτών τους κατά τη διαδικασία πληρωμής τους. Αν συνεχώς ως τώρα κάνουμε λόγο για τα κέρδη των ψηφιακών μεταρρυθμίσεων, τώρα φαίνεται πως προβάλλει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να επιταχυνθούν και να αποτελέσουν έναν σύμμαχο του πολίτη και του κράτους. Μέσα στο αβέβαιο τοπίο της πανδημίας, προβάλλει η παραπάνω ευκαιρία ακόμη πιο προωθητικά. Και η στερέωση ενός νέου κράτους, μιας νέας δημόσιας διοίκησης που θα περνά μέσα από την ψηφιακή επιτάχυνση θα είναι συνολικά ένα κράτος πιο φιλικό στον κόσμο, πιο ευέλικτο και πιο λειτουργικό που θα αφήσει πίσω τα καφκικά παραδείγματα, των οποίων όλοι οι Ελληνες έχουν υπάρξει κοινωνοί.

Η πολιτική βούληση υπάρχει και αυτό είναι ένα δεύτερο – και όχι υποδεέστερο – δεδομένο. Βήμα βήμα οι παλιές διαδικασίες μεταβάλλονται και η εποχή συγχρονίζεται με την τεχνολογική έκρηξη αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό που κέρδισε έδαφος τους τελευταίους μήνες.

Ολα δείχνουν πως προχωρούμε συλλογικά ως κράτος. Και οι νέες φόρμες θα αλλάξουν και την ίδια τη σχέση πολίτη – πολιτείας αλλά και την αποτελεσματικότητα του κράτους που έχουμε μάθει να καυτηριάζουμε όλες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει. Θέληση υπάρχει. Η κυβέρνηση το πράττει. Η κοινωνία το επιζητά. Να μια χαραμάδα ελπίδας στο ρευστό τοπίο.