Από σήμερα την Ελλάδα θα επισκέπτονται τουρίστες από χώρες που επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Κι αυτό λόγω της απελευθέρωσης των πτήσεων. Είναι ένα μόνον – αν και εξόχως σημαντικό – βήμα για να κερδίσουμε συλλογικά την παρτίδα της φετινής σεζόν. Ο τουρισμός για την Ελλάδα αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της. Αλυσιδωτά αιμοδοτεί όλη την ελληνική οικονομία, επενδύσεις, κλάδους, δημόσια έσοδα. Το στοίχημα επομένως για να κερδίσουμε το καλοκαίρι είναι τεράστιο και απαιτεί ομοψυχία, ευθύνη και πειθαρχία.

Η κυβέρνηση έχει πλέον εκπονήσει σχέδιο σε συνδυασμό με τις διεθνείς εξελίξεις και τον κύκλο του κορωνοϊού. Πρωτόκολλα υγείας υπάρχουν, μέτρα επίσης που θα πρέπει να τηρούνται, απομένει η συλλογική ευθύνη και η συνειδητοποίηση του εύθραυστου της συγκυρίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έδωσε το μήνυμα της επανεκκίνησης από τη διεθνή Σαντορίνη. Ενα μήνυμα αισιοδοξίας, μα και σοβαρότητας.

Δεν αρκεί βέβαια το σχέδιο της κυβέρνησης αν δεν υπάρξει και επιχειρηματική και ατομική ευθύνη. Δεν αρκεί από την άλλη η προσωπική αυτοθυσία στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς αν δεν συνοδεύεται από κεντρική μέριμνα. Η λεπτή ισορροπία που θα βαδίσουμε από σήμερα, οφείλουμε να είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας και της οικονομίας ταυτόχρονα. Τα δύο πεδία τέμνονται με πρωτόγνωρο τρόπο, αλλά, αφού τα καταφέραμε στην πρώτη φάση της πανδημίας, μπορούμε με βεβαιότητα να τα καταφέρουμε και τώρα. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει σχέδιο, έχει αποδεδειγμένα λαμπρούς επιστήμονες πλάι της, έχει την κοινή γνώμη μαζί της στη δύσκολη εξίσωση. Μπορούμε!