Ενα μείζονος σημασίας προϊστορικό μνημείο κοντά στο Στόουνχεντζ εντόπισαν οι αρχαιολόγοι. Πρόκειται για ένα σύνολο τουλάχιστον 20 φρεατίων σε κυκλική διάταξη, η διάμετρος των οποίων φτάνει τα 10 μ. και το βάθος τους τα 5 μ.

Η διάμετρος του κύκλου που σχηματίζουν τα φρεάτια είναι 2 χλμ. και περιβάλλουν τον νεολιθικό οικισμό του Ντάρινγκτον Γουόλς, που βρίσκεται σε απόσταση 3,2 χλμ. από το Στόουνχεντζ. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ηλικία του ευρήματος ξεπερνά τα 4.500 χρόνια, δηλαδή ότι είναι σύγχρονο του οικισμού, και εκτιμούν ότι πιθανόν να λειτουργούσε ως όριο της ευρύτερης ιερής περιοχής.

Τόσο το μέγεθος των φρεατίων όσο και η διάμετρος του κύκλου χαρακτηρίζονται ως ιδιαιτέρως σημαντικά και θεωρούνται ως δείγματα τόσο της επιθυμίας όσο και της ικανότητας των νεολιθικών κοινωνιών να ασχολούνται με κοσμολογικά γεγονότα.

Ο δρ Ρίτσαρντ Μπέιτς, από το Τμήμα Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αγίου Ανδρέα, εξηγεί ότι «η γαιοδιασκόπηση και η προσεκτική δειγματοληψία μάς δίνουν μια ακόμη πιο περίπλοκη κοινωνία από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε”, ενώ ο δρ Νικ Σνάσαλ, υπεύθυνος αρχαιολόγος εκ μέρους της Βρετανίας για το Στόουνχεντζ, χαιρέτισε την «εκπληκτική ανακάλυψη που προσφέρει νέες γνώσεις για τις ζωές και τις πεποιθήσεις των προγόνων μας που έζησαν στη νεολιθική εποχή».