Οσα βγαίνουν στο φως τις τελευταίες 72 ώρες, είτε από την εφημερίδα «Παραπολιτικά», είτε με τα στοιχεία που προσκόμισε ο Σάμπυ Μιωνή στη Βουλή αναδίδουν άρωμα παρακράτους και ζόφου για τις ημέρες και τα πεπραγμένα της προηγούμενης διακυβέρνησης. Σκοτεινές συνομιλίες, απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, εργαλειοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων, συναλλαγές, είναι σκιές που τραυματίζουν το πολιτικό σύστημα, τους θεσμούς και βέβαια την ίδια τη δημοκρατία και το πολίτευμα.

Δεν είναι μόνο πως τα στοιχεία συμβάλλουν σε μια συλλογική αποστροφή των πολιτών από την πολιτική. Είναι πως επιφέρουν πλήγμα σε θεσμούς που αποτελούν συστατικά της δημοκρατίας και που αποτελούν πυλώνες της λειτουργίας μιας δυτικής και ευρωπαϊκής χώρας όπως η δική μας.

Είναι εξαιρετικά επείγον το πολιτικό σύστημα να δείξει αντιστάσεις, να ξεκαθαρίσει γρήγορα την όποια εικόνα και να μην αποδεχθεί μια τέτοια κατάσταση. Το ίδιο και η Δικαιοσύνη που έχει και την πείρα και τις αντοχές να αναδείξει και να φωτίσει όλες τις όψεις των αποκαλύψεων σε μια κατεύθυνση όπου ο πολίτης θα μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του σε όργανα, θεσμούς και την ίδια την πολιτική.

Δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως κάποιοι με μεθοδικό τρόπο επιχειρούν να αναδείξουν, ούτε η πατρίδα ανέχεται πρακτικές όπως αυτές που περιγράφονται τις τελευταίες ώρες. Η επιτάχυνση της διερεύνησης των αποκαλύψεων είναι ευθέως ανάλογη της υπεράσπισης του αυτονόητου της δημοκρατίας. Φως τώρα!