«Κατάφερα να αγωνιστώ αρκετά καλά και το αγοράκι μου δεν το ενόχλησα καθόλου. Οταν με το καλό γεννηθεί, η μαμά θα του πει ότι κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα όταν τον περίμενε». Η αφιέρωση της Μπομπάνα Μομτσίλοβιτς Βελίτσκοβιτς στον γιο που είχε στην κοιλιά της έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Βρότσλαβ. Δυστυχώς, η μοίρα ήταν πολύ σκληρή για τη σέρβα σκοποβόλο που δεν έμελλε να κρατήσει στην αγκαλιά της τον γιο της που με τόση λαχτάρα περίμενε.
Αν και το αγοράκι γεννήθηκε υγιέστατο, δυστυχώς η μητέρα του δεν τα κατάφερε, καθώς παρουσίασε προεκλαμψία, μια πολύ σοβαρή υπερτασική διαταραχή της κύησης, που χαρακτηρίζεται από συστολή των αιμοφόρων αγγείων σε όλο το σώμα και προκαλεί σπασμούς, ρίχνοντας πολλές φορές σε κώμα την ασθενή.
Μια πάθηση η οποία προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση και με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε πολλά ζωτικά όργανα. Αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές σε μια γέννα, παρουσιάζοντας μεγάλη θνησιμότητα (20%).
Η Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς λίγο μετά τη γέννα έπεσε σε κώμα και παρά τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι γιατροί για είκοσι μέρες δυστυχώς δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή. Μόλις τρεις μήνες πριν, με την κοιλιά φανερά πλέον μεγάλη, η σέρβα σκοποβόλος είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βρότσλαβ (10 μέτρα αεροβόλο) τόσο στο ατομικό όσο και στο ομαδικό. Μάλιστα, στο ατομικό είχε δώσει μεγάλη μάχη με την καλή της φίλη, τη χρυσή και χάλκινη ολυμπιονίκη μας Αννα Κορακάκη, η οποία, όπως είναι λογικό, σοκαρίστηκε από τη δυσάρεστη είδηση.
«Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που η καρδιά πονάει και το μυαλό δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα τα “γιατί”. Οι λέξεις είναι τόσο μικρές και τα συναισθήματα είναι τεράστια… Μπομπάνα, έφυγες τόσο νωρίς. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά της και τη σερβική ομάδα σκοποβολής. Σε αυτές τις στιγμές θλίψης οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους. Αγαπητή μας Μπομπάνα, θα μας λείψεις τόσο πολύ. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε χαρακτηριστικά στο μήνυμά της η ελληνίδα πρωταθλήτρια.
Σε εκείνον τον τελικό στο Βρότσλαβ, η Αννα Κορακάκη είχε ξεκινήσει εξαιρετικά και με 581/600 επιτυχίες μπήκε με την καλύτερη επίδοση στον τελικό, όπου όλα όμως ξεκινάνε και πάλι από το μηδέν.
Η Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς, ίσως και λίγο αγχωμένη λόγω της προχωρημένης εγκυμοσύνης, είχε ξεκινήσει άσχημα και πρόλαβε σχεδόν την τελευταία στιγμή να πάρει μια από τις 8 θέσεις του τελικού. Με 575/600 πήρε μια από τις τελευταίες τρεις θέσεις του τελικού μαζί με τη Γαλλίδα Σέλινεν Γκομπέρβιλ (ίδια επίδοση) και την Αυστριακή Σίλβια Στάινερ (574/600).
Ομως στον τελικό η Μπομπάνα, έχοντας και το μεγάλο κίνητρο να αφιερώσει τη νίκη στον γιο της που θα έφερνε σε λίγους μήνες στον κόσμο, ήταν αχτύπητη και έκανε την καλύτερη επίδοση συγκεντρώνοντας 236,4 βαθμούς και αφήνοντας πίσω της την Ελβετίδα Χάιντι Ντίεθελμ Γκέρμπερ (232,7 β.) αλλά και την Αννα Κορακάκη (213,5 β.) που πήρε το χάλκινο μετάλλιο.
Η χαρά της σέρβας σκοποβόλου ήταν απίστευτη και μάλιστα συνδυάστηκε με την κατάκτηση ενός ακόμα χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό με τη χώρα της.
«Τα συναισθήματα είναι εκπληκτικά και δεν έχασα ποτέ την πίστη μου για ένα μετάλλιο ακόμα και όταν μπήκα οριακά στον τελικό. Νιώθω υπέροχα που παίρνω αυτόν τον τίτλο έχοντας στην κοιλιά μου τον μικρό μου θησαυρό και το μετάλλιο είναι αφιερωμένο σε αυτόν» είχε πει τότε στις δηλώσεις της και προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη θλίψη αυτή η τραγική κατάληξη της ιστορίας της.
Για μια εκ των κορυφαίων αθλητριών στην Ευρώπη (και από τις καλύτερες στον κόσμο) που είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου, ενώ είχε ήδη δύο ολυμπιακές συμμετοχές (που συνοδεύτηκαν με την 7η θέση) με τη Σερβία στο Λονδίνο (2012) και στο Ρίο (2016) στα 10 μέτρα με αεροβόλο πιστόλι. Μάλιστα, σε εκείνον τον αγώνα στο Ρίο, η φίλη της Αννα Κορακάκη είχε ανέβει στο βάθρο (χάλκινο μετάλλιο).
Η Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς, που είχε γεννηθεί στο Μπορ στις 25 Ιανουαρίου 1990, λάτρευε τη σκοποβολή με την οποία είχε ασχοληθεί από τα εννέα της χρόνια, ενώ από τα 20 της χρόνια, το 2010, όταν μπήκε στην κατηγορία των ενηλίκων, σχεδόν πάντα στους μεγάλους διεθνείς αγώνες της κατάφερνε να πάει στον τελικό (8/11 φορές) δείχνοντας το μεγάλο ταλέντο της.
Εφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή, έχοντας προλάβει ωστόσο να αφήσει το στίγμα της στην παγκόσμια σκοποβολή. «Της είχα πει ότι θα γεννήσει έναν γιο πρωταθλητή καθώς πριν καν έρθει στον κόσμο είχε κατακτήσει δύο χρυσά μετάλλια από την κοιλιά της μαμάς του! Θεέ μου, θα πρέπει να τη βάλεις δίπλα στους αγγέλους σου και κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πάλι», έγραψε συντετριμμένη η καλύτερή της φίλη Ιβάνα Μακσίμοβιτς. Η Μπομπάνα λάτρευε – εκτός από τη σκοποβολή – τα ζώα και τα ταξίδια, με έναν από τους πιο αγαπημένους της προορισμούς φυσικά να είναι η Ελλάδα. Οι φωτογραφίες της από το Γύθειο πέρυσι αλλά και από την Κεφαλονιά (2017) είχαν ξεχωριστή θέση στο άλμπουμ της στον προσωπικό της λογαριασμό. Πλέον θα στοχεύει το κέντρο στη γειτονιά των αγγέλων.