Η ανακοίνωση της Τουρκίας ότι οι έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στο Καστελλόριζο αναστέλλονται ήταν, σαφώς, μια αισιόδοξη είδηση.
Δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι η ελληνική διπλωματία και η ετοιμότητα που επέδειξαν οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων μας απέδωσαν καρπούς.
Ο Ερντογάν μπορεί να λέει, άλλωστε, μεγάλες κουβέντες και να αποπροσανατολίζει το ακροατήριό του με νεο-οθωμανικά αφηγήματα, αλλά δείχνει ότι επιθυμεί να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή όχι με τα όπλα απέναντι σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά με τα εργαλεία που αναγνωρίζουν οι μεγάλοι παίκτες στον δυτικό κόσμο. Το δήλωσε άλλωστε, συνοδεύοντας την απόφαση για το «Ορούτς Ρέις» με την επισήμανση πως πρόκειται για ένδειξη «εποικοδομητικής προσέγγισης για διαπραγματεύσεις».
Η επιβεβαίωση αυτή όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας καθησυχάζει, αφού η μεγάλη εικόνα παραμένει. Διότι, διόλου τυχαία, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση για τις έρευνες στο Καστελλόριζο, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που στέλνει το «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό αποδεικνύει ότι η στάση της Τουρκίας δεν αλλάζει, ότι η μέθοδος του Ερντογάν είναι να προσδιορίσει, με επιθετικές κινήσεις, τους όρους της διαπραγμάτευσης στην οποία μάς καλεί. Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην τακτική αυτή είναι σαφής και διατυπωμένη: ναι σε συζήτηση υπό όρους, αλλά όχι υπό το καθεστώς απειλών. Χρειάζεται, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή, σταθερότητα, ενότητα και διπλωματία, γιατί είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζει με προκλήσεις και ελιγμούς τα όρια της Ελλάδας και των συμμάχων της, ποντάροντας σε κάθε ευκαιρία για να πετύχει τους σκοπούς του.