Η κυβερνητική απόφαση για την καταβολή των «κουτσουρεμένων» αναδρομικών σε ένα τμήμα των συνταξιούχων προκαλεί (και δικαίως) αντιδράσεις.

Κι αυτό για τρεις λόγους:

n Αναδρομικά θα πάρουν περίπου 900.000 συνταξιούχοι που έχουν ποσό σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ. Ετσι τα 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων (και μεταξύ αυτών 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι) δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά.

n Ενα τμήμα των συνταξιούχων θα μοιραστεί μόνο 1,4 δισ. ευρώ, όταν οι απόμαχοι της δουλειάς έχουν χάσει πάνω από 80 δισ. από τις μειώσεις των συντάξεων στη δεκαετή κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούσαν στο ΣτΕ για το διάστημα 2013-2018 πάνω από 24 δισ. ευρώ.

n Η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει την καταβολή αναδρομικών ύψους 3,9 δισ. ευρώ όχι μόνο για τις κύριες συντάξεις αλλά και για τις επικουρικές καθώς και για τα δώρα. Ωστόσο η κυβέρνηση δίνει αναδρομικά μόνο για τις κύριες, και μάλιστα όχι σε όλους.

Η αδικία είναι εμφανής και έως το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος μαζικών προσφυγών στη Δικαιοσύνη, οδηγώντας σε έναν νέο Γολγοθά τους συνταξιούχους.