Πρέπει να το επαναλάβουμε και θα το επαναλαμβάνουμε, ξανά και ξανά, για όσο χρειαστεί: η πανδημία δεν είναι μια υπόθεση που μπορούμε να συνεχίσουμε να παίρνουμε χαλαρά.

Εχει νόημα να το υπενθυμίζουμε γιατί, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για περισσότερα μέτρα, την επανεμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες και τα μηνύματα του Πρωθυπουργού, είναι προφανές ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν ακόμη ευαισθητοποιηθεί. Αυτό δεν είναι πλέον υπόθεση αλλά αποδεικνύεται καθημερινά, από τις εικόνες και τις ειδήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα από κάθε γωνία της Ελλάδας, από γιορτές και πανηγύρια, γάμους, βαφτίσεις και άλλες τελετές, πάρτι και δεξιώσεις, μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Εάν δεν βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση αυτή, θα πρέπει η πολιτεία να μη διστάσει καθόλου να παρέμβει. Πόσω μάλλον αν σκεφτούμε ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε Δεκαπενταύγουστο και η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι υπάρχει ο βάσιμος φόβος ότι, αν επιδείξουν πολλοί την ίδια συμπεριφορά, θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Ισως αξίζει τα επόμενα εικοσιτετράωρα να εξετάσει αυστηρά την κατάσταση και την πιθανότητα να λάβει επιπλέον μέτρα για να προλάβουμε το κακό, αντί να περιμένουμε αν θα μας σώσει το φιλότιμο.

Δεν είναι κάποιου είδους έχθρα προς τη χαρά των νιάτων ή τη χαλαρότητα του θέρους η σκέψη αυτή. Είναι μια διαπίστωση αγωνίας για τη δημόσια υγεία. Μην ξεχνάμε πως κανείς, όσο νέος και γερός κι αν νιώθει, δεν είναι άτρωτος στη νόσο και πως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη μάς επιβάλλουν να συμβάλουμε όλοι στην προστασία και των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας.