Τα ονόματα των ομιλητών στο συνέδριο των Δημοκρατικών που ξεκίνησε χθες είναι βαριά: Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, Μπιλ και Χίλαρι Κλίντον, Μπέρνι Σάντερς, Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Σοβαρότητα και υπευθυνότητα χαρακτηρίζουν και τους δύο ανθρώπους που θα λάβουν αυτή την εβδομάδα το χρίσμα για την προεδρία και την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας έμπειρος και έντιμος πολιτικός, η Κάμαλα Χάρις μια δυναμική και ακέραιη πρώην εισαγγελέας.

Υστερα από μια καταστροφική τετραετία Τραμπ, η Αμερική έχει βάσιμους λόγους να ελπίζει. Για να εκπληρωθούν οι ελπίδες της, όμως, θα πρέπει το Δημοκρατικό Κόμμα να διαψεύσει την παράδοση που το θέλει καλό στο να κυβερνά και κακό στο να πολεμά. Γιατί μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, και όσο βλέπει να κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, είναι βέβαιο ότι ο σημερινός πρόεδρος θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του, θα πολλαπλασιάσει τα fake news, θα χρησιμοποιήσει όποιο θεμιτό και αθέμιτο μέσο διαθέτει για να παρατείνει όσο μπορεί περισσότερο την παραμονή του στην εξουσία.

Η μάχη λοιπόν θα είναι δύσκολη. Και η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Η νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των ευρωαμερικανικών σχέσεων. Ακόμη όμως κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ πετύχει για δεύτερη φορά το ακατόρθωτο, η ζωή δεν θα σταματήσει. Οπως έχει προειδοποιήσει εδώ και χρόνια η Ανγκελα Μέρκελ, η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Η εποχή των ψευδαισθήσεων και των εξαρτήσεων έχει παρέλθει.