To έγραψε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή την αναζωπύρωση της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο: «Η πρόληψη και η φρόνηση είναι σήμερα η πιο σημαντική κοινωνική σύμβαση, πέρα από νόμους και κυρώσεις. Η πανδημία είναι μια πρόκληση για την ενάρετη άσκηση της ιδιότητας του πολίτη και τη διαγενεακή μας αλληλεγγύη».

Με την επιστροφή των αδειούχων, και στη συνέχεια με το άνοιγμα των σχολείων, η πρόληψη αναδεικνύεται πράγματι σε αποφασιστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού που απειλεί την υγεία μας, την οικονομία μας και την κοινωνική μας συνοχή. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, από την ηγεσία της χώρας μέχρι τον τελευταίο πολίτη, είναι αναγκαία η αυστηρή και σχολαστική τήρηση των μέτρων. Αν αυτό δεν συμβεί, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων καθημερινών κρουσμάτων θα γίνει σύντομα τετραψήφιος. Και ο έλεγχος θα έχει χαθεί.

Για να λειτουργήσει όμως η πρόληψη, πρέπει να συνοδεύεται από τη φρόνηση. Το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι ένα κίνημα κατά της λογικής. Οπως επισημαίνει και πάλι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, «είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία οι ψευδείς ειδήσεις και οι αντιεπιστημονικές θεωρίες που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και προτρέπουν τους πολίτες σε αντικοινωνικές και ανεύθυνες συμπεριφορές».

Μεγάλη ευθύνη φέρουν τέλος κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η πρώτη πρέπει να ακούει τους ειδικούς. Η δεύτερη πρέπει να αποφεύγει τη δημαγωγία. Η πανδημία δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις.