Οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταματούν. Μετά τη μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, παρατάθηκε για άλλες τέσσερις ημέρες η παράνομη NAVTEX που έληγε κανονικά την Κυριακή τα μεσάνυχτα. Η Αγκυρα δείχνει να θέλει με κάθε τρόπο να τορπιλίσει τη μεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας για επανέναρξη του διαλόγου.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα. Ούτε να παρασυρθεί σε νέες άγονες αντιπαραθέσεις. Παράλληλα με τις ασκήσεις που πραγματοποιεί μαζί με τους συμμάχους της, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση, πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να επιμείνει στην ανάγκη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση των διαφορών της με τη γειτονική της χώρα. Οι συνομιλίες αυτές αποτελούν μονόδρομο. Αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσουν εκ νέου. Και κάθε καθυστέρησή τους το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

Το μήνυμα που αναμένεται να λάβει λοιπόν ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα και την Αγκυρα είναι πως η αδιαλλαξία έχει ονοματεπώνυμο: λέγεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκείνος προκαλεί, παραβιάζει, περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Εκείνος θα φέρει την ευθύνη για τυχόν ναυάγιο των προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσανατολισμένη προς την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη. Και θα κάνει τα πάντα – πρέπει να κάνει τα πάντα – προκειμένου η διπλωματία να νικήσει τον εθνικισμό.