Οι εκκλησίες είναι χώροι ιεροί, είναι το σημείο όπου η πίστη συναντάται με τον άνθρωπο. Είναι όμως φτιαγμένες από φθαρτά, εντελώς γήινα υλικά. Οι επιφάνειές της, όπως όλες οι άλλες επιφάνειες, δεν προστατεύονται από τον ιό. Αυτό πιστεύει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που λειτουργεί κανονικά φορώντας και ο ίδιος μάσκα. Αυτό πιστεύει και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, ο Ελπιδοφόρος, που προτρέπει τους πιστούς να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα ασφαλείας: «Ουδέποτε η πίστη συγκρούεται με την επιστήμη». Αυτό πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που προσήλθε στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου με μάσκα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης επέλεξε μια διαφορετική προσέγγιση, παρότι η Εκκλησία της Κρήτης υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Για τον Ειρηναίο, οι πιστοί δεν πρέπει να φορούν μάσκες μέσα στις εκκλησίες για να μη φυλακίζουν την πίστη τους.

Κατά καιρούς, η Εκκλησία έχει κατηγορηθεί για την απροθυμία της να συμμορφωθεί σε οδηγίες της Πολιτείας. Εν μέσω πανδημίας, όμως, δεν έχει καμία σημασία ποιος έχει το πάνω χέρι. Ο καλός ποιμένας, αυτός που βάζει και την ψυχή του για χάρη των προβάτων, είναι αυτός που σήμερα εργάζεται άοκνα για να σώσει τις ζωές τους.

Οι ιερείς πρέπει να μπουν με την ψυχή τους στη μάχη της μάσκας, να κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους για τη σημασία της. Τώρα καλούνται να συνεισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια. Μόνο με τη δική τους αρωγή θα φτάσει το μήνυμα παντού, γι’ αυτό το δικό τους παράδειγμα είναι απαραίτητο. Το έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης στον «Καπετάν Μιχάλη»: «Αν δε δει ο Θεός χέρι ανθρώπου, δε βάζει μήτε κι αυτός το δικό του».