Υπό άλλες συνθήκες, η μεγαλύτερη αθλητική είδηση της εβδομάδας, αν όχι της χρονιάς, θα ήταν η απόφαση του Μέσι να φύγει από την Μπαρτσελόνα. Ομως όχι. Πολύ σημαντικότερη, καθότι έχει συνέπειες πέραν του αθλητισμού, είναι η απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο να μην αγωνιστούν στα πλέι οφ του NBA, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή των αγώνων όχι μόνο του μπάσκετ, αλλά και του ποδοσφαίρου, του μπέιζμπολ και του τένις.

Αφορμή για αυτή την εξέλιξη, που επιφέρει βαρύ πλήγμα στην αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία του αμερικανικού αθλητισμού, ήταν το νέο ρατσιστικό έγκλημα που σημειώθηκε στο Ουισκόνσιν, με τον πισώπλατο πυροβολισμό ενός 29χρονου μαύρου από έναν αστυνομικό. Οι αθλητές αποδεικνύουν έτσι ότι δεν ζουν σε μια γυάλινη σφαίρα, δεν τους ενδιαφέρουν μόνο οι υψηλές τους απολαβές, αλλά πονάνε και εξοργίζονται για τις αδικίες που σημειώνονται γύρω τους, και πρώτα απ’ όλα για τις αδικίες κατά των μαύρων. «Μερικά πράγματα είναι μεγαλύτερα από το μπάσκετ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Μπακς.

Η ελπίδα είναι τώρα αυτή η ευαισθητοποίηση να αποτυπωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο και στις κάλπες. Γι’ αυτό άλλωστε ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε τον γαμπρό του να προσεγγίσει τον ΛεΜπρον Τζέιμς και άλλους σταρ του ΝΒΑ και να τους ζητήσει «συγκεκριμένες» και «παραγωγικές» λύσεις. Αλλά είναι αργά. Οι μάσκες έχουν πέσει. «Η χώρα απαιτεί μια ηθική ηγεσία» είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Δεν είναι ώρα για σιωπή».

Τo σύνθημα είναι πια παγκόσμιο: οι μαύρες ζωές μετρούν.