Ενα πλαστικό στέμμα που φορούσε ο Notorious ΒΙG λίγες μέρες πριν από τον θάνατό του καθώς και η ερωτική αλληλογραφία του Τουπάκ Σακούρ είναι μερικά από τα αντικείμενα που πρόκειται να πωληθούν στην πρώτη δημοπρασία που διοργανώνει ο οίκος Sotheby’s στις 15 Σεπτεμβρίου με θέμα τη χιπ-χοπ σκηνή. Το στέμμα που χρησιμοποίησε σε φωτογράφιση που έκανε στο Λος Αντζελες τον Μάρτιο του 1997 ο κατά κόσμον Κρίστοφερ Τζορτζ Λατόρ Γουάλας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών της δημοπρασίας, αναμένεται να πωληθεί έναντι 200.000 δολαρίων. Οι επιστολές του TupΤουπάκ Σακούρ είχαν παραλήπτρια την ηθοποιό Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, πρώην φίλη του από τα φοιτητικά χρόνια του εκλιπόντος ράπερ. Η τιμή πώλησης της αλληλογραφίας τους θα φτάσει τα 80.000 δολάρια, εκτιμά ο οίκος δημοπρασιών.

Στη δημοπρασία θα βγουν σε πλειστηριασμό περισσότερα από 120 αντικείμενα (έργα τέχνης, αφίσες, φωτογραφίες, κοσμήματα κ.ά.) που αφηγούνται την ιστορία του χιπ-χοπ από το τέλος της δεκαετίας του 1970 έως τα μέσα του 1980 και από τη «χρυσή εποχή» της δεκαετίας του 1990 έως και σήμερα.

«Από τη γέννησή του στο Μπρονξ τη δεκαετία του 1970, το χιπ-χοπ έχει γίνει μια παγκόσμια πολιτιστική δύναμη της οποίας η τεράστια επιρροή συνεχίζει να διαμορφώνει όλα τα πολιτιστικά πεδία: μουσική, μόδα, σχέδιο, τέχνη, κινηματογράφο, κοινωνικές συμπεριφορές, γλώσσα και άλλα» δηλώνει η αντιπρόεδρος του οίκου Sotheby’s – ειδική στον τομέα βιβλίων και χειρογράφων – Κασάντρα Χάτον. Να σημειωθεί ότι ένα μέρος από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στον Building Beats, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που διδάσκει σε μη προνομιούχα παιδιά μέσω μουσικών προγραμμάτων επιχειρηματικές, τεχνολογικές δεξιότητες.