Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τον «εθνικισμό των εμβολίων», για τους κινδύνους που έχει δηλαδή η ξέφρενη κούρσα μεταξύ διαφόρων χωρών με έπαθλο το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Το «Politico» θέτει τώρα το πρόβλημα πιο συγκεκριμένα: τι θα συμβεί αν αποκτήσει πρώτη το εμβόλιο η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ;

Το ίδιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί και για τη Ρωσία του Πούτιν ή ακόμη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες του Τραμπ. Χώρες δηλαδή που οι αυταρχικοί τους ηγέτες δεν θα δίσταζαν να εργαλειοποιήσουν τη δημόσια υγεία στη διαμάχη τους για την εξουσία. Να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο που περιμένει με αγωνία ο πλανήτης για να ενισχύσουν τη δύναμή τους, να ασκήσουν πιέσεις, να κάνουν εκβιασμούς ή να αποσπάσουν ανταλλάγματα.

Οσο εφιαλτικό κι αν δείχνει, η γεωπολιτική απειλεί να επηρεάσει, αν όχι να καθορίσει, και την απάντηση στη χειρότερη υγειονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει ο κόσμος τον τελευταίο αιώνα. Πρέπει λοιπόν να αναληφθούν εγκαίρως δεσμεύσεις και να ληφθούν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι σε αυτή τη μάχη δεν θα επικρατήσει το δίκαιο του ισχυροτέρου. Και ότι το εμβόλιο, αφού ολοκληρωθούν τα στάδια των κλινικών του δοκιμών και αποδειχθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, θα χορηγηθεί το συντομότερο σε όλους, στις ποσότητες που πρέπει και με τις προτεραιότητες που πρέπει.

Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο πλανήτης είναι ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος, αυτή τη φορά με φόντο την υγεία.