Το δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», που αποκαλύπτει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους αξιωματικούς του τη βύθιση ενός ελληνικού πλοίου ή την κατάρριψη ενός μαχητικού αεροσκάφους, ακόμα κι αν διαψεύστηκε από την Αγκυρα έδειξε μια συγκεκριμένη πρόθεση. Ο Ερντογάν επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επιχειρώντας, κατά την προσφιλή τακτική της Τουρκίας, να φέρει την Αθήνα προ τετελεσμένων.

Το δόλωμα έχει στηθεί, η φάκα είναι έτοιμη. Η Τουρκία περιμένει από την Ελλάδα έναν κακοζυγισμένο χειρισμό, σχεδόν την προκαλεί τραβώντας επικοινωνιακά το σκοινί με τέτοιου είδους διαρροές. Ηρθε όμως η ώρα το ποντίκι να αποδειχθεί πιο έξυπνο. Αντί να κάνει το λάθος και να παίξει το παιχνίδι της Αγκυρας, η Αθήνα οφείλει να συνεχίσει στον διπλωματικό δρόμο που επέλεξε από την αρχή, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας. Οσο ο Ερντογάν εκτίθεται τόσο το καλύτερο, καθώς προσφέρει στην Ελλάδα ένα ακόμα επιχείρημα προς τους συμμάχους της.

Η τουρκική συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, ήταν μία από τις παραμέτρους που βάρυναν την απόφαση για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά και την επιλογή της Ουάσιγκτον για μερική άρση του εμπάργκο εξοπλισμών στην Κύπρο. Ο «επιδεικτικός μιλιταρισμός», όπως περιγράφηκε από τον Philippe Gélie της «Figaro», καθιστά την Τουρκία αναξιόπιστο συνομιλητή για τη Δύση, ακόμα και για τις χώρες που μέχρι πρότινος προσπαθούσαν να κρατούν ουδέτερη στάση στα ελληνοτουρκικά θέματα.

Αν η κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να θεωρείται παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ξέρει τι (δεν) πρέπει να κάνει. Σ’ αυτή τη φάση, ο καλύτερος σύμβουλος είναι η ψυχραιμία.